Ratingová agentúra S&P znížila rating Brazílie do špekulatívneho pásma

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:32 • 2 min
Ratingová agentúra S&P znížila rating Brazílie do špekulatívneho pásma

RIO DE JANEIRO - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Brazílie o jeden stupeň, čím ho prvýkrát od roku 2008 stlačila do špekulatívneho pásma. Zároveň stanovila negatívny výhľad. To znamená, že Brazílii ešte viac vzrastú náklady na obsluhu dlhu a odlev kapitálu z krajiny sa zvýši. Informovali o tom agentúra Reuters, denník The Financial Times a portál RTTnews.

slovakia

left justify in out

S&P oznámila, že rating Brazílie znížila z BBB- na BB+ s negatívnym výhľadom. Brazília tak po siedmich rokoch stratila investičný rating. Ako dôvod agentúra uviedla zhoršujúcu sa politickú situáciu v krajine, ktorá zhoršuje šance vlády zlepšiť stav verejných financií a dostať Brazíliu z recesie. Negatívny výhľad zároveň znamená, že S&P môže rating Brazílie v najbližších mesiacoch opäť znížiť.

 

Ekonómovia zhoršenie ratingu očakávali, no najskôr v budúcom roku. Fakt, že S&P urobila tento krok omnoho skôr, poukazuje na rýchlejšie zhoršovanie ekonomickej situácie v krajine, než sa čakalo.

 

Agentúra predpokladá, že rozpočtový deficit Brazílie vzrastie tento rok zhruba na 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2016 by sa mal udržať na približne rovnakej úrovni a s jeho poklesom počíta S&P až v roku 2017, keď deficit očakáva na úrovni 5,9 % HDP. Minulý rok predstavoval rozpočtový schodok Brazílie 6,1 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies