Ratingová agentúra S&P zaplatí pokutu 77 miliónov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 13:12 • 2 min
Ratingová agentúra S&P zaplatí pokutu 77 miliónov

NEW YORK - Ratingová agentúra Standard & Poor's súhlasila s pokutou vyše 77 miliónov USD (66,42 milióna eur) za nadhodnotený rating hypotékami krytých cenných papierov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) vo svojej prvej veľkej akcii proti významnej ratingovej agentúre obvinila S&P z úmyselného zverejnenia pozitívneho ratingu s cieľom podporiť biznis. Na základe mimosúdneho vyrovnania agentúra zaplatí komisii 58 miliónov USD, 12 miliónov USD štátu New York a 7 miliónov USD štátu Massachusetts. Okrem toho agentúra nebude jeden rok hodnotiť niektoré typy hypotékami krytých cenných papierov.

 

S&P vo svojom stanovisku poprela všetky obvinenia. Tie sa týkajú obvinení z úmyselného podvodu v rokoch 2011 a 2012. Ministerstvo spravodlivosti a viacerí generálni prokurátori podali v roku 2013 civilnú žalobu na agentúru, v ktorej ju obviňujú z úmyselného zavádzania pri hodnotení hypotekárnych rizík vedúcich k finančnej kríze.

 

Hypotékami kryté dlhopisy zohrali hlavnú úlohu vo finančnej kríze v roku 2008. Počas prudkého rozmachu bytovej výstavby banky prepojili riskantné hypotéky s ostatnými cennými papiermi a predávali ich investorom v celých balíkoch. Ratingové agentúry týmto cenným papierom dávali vysoké ratingy, čím z nich urobili najbezpečnejšie investície. Po prasknutí realitnej bubliny však tieto hypotekárne dlhopisy úplne stratili hodnotu.

 

Okrem S&P sú najvýznamnejšími ratingovými agentúrami aj Moody's a Fitch, zatiaľ však nie je známe, či sa úrady zamerajú aj na ne. "Môžem povedať len toľko, že toto je oblasť, v ktorej si viem v budúcnosti predstaviť aktivitu," povedal Andrew Ceresney, riaditeľ výkonnej divízie SEC.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies