Ratingová agentúra Fitch potvrdila Slovensku rating na úrovni A+

NETKY.SK • 11 Február 2017, 09:50 • 2 min
Ratingová agentúra Fitch potvrdila Slovensku rating na úrovni A+

BRATISLAVA - Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila v piatok dlhodobý rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry čaká krajinu solídny hospodársky rast cez tri percentá, rast investícií a pokles verejného dlhu. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR. 

Tohtoročný rast ekonomiky na Slovensku dosiahne podľa ratingovej agentúry 3,3 %, v budúcom roku by sa mala dynamika hospodárstva zrýchliť na 3,5 %. Rastu ekonomiky by mala napomáhať zvyšujúca sa spotreba domácností a pozitívny vývoj na trhu práce. Zrýchliť by sa mal aj rast investícií, vďaka pokračovaniu čerpania eurofondov, ako aj vďaka investíciám v automobilovom priemysle.

V dlhodobom horizonte by podľa Fitch Ratings mal klesnúť aj verejný dlh, ktorý by v roku 2026 mal predstavovať 44 % hrubého domáceho produktu. Pozitívne hodnotí aj slovenský bankový sektor, ktorý považuje za stabilný, keď podiel problémových úverov medziročne klesol z 4,8 % v roku 2015 na vlaňajších 4,3 %.

Na druhej strane za najväčšie slabiny slovenského hospodárstva ratingová agentúra označila slabú infraštruktúru na strednom a východnom Slovensku. Upozornila aj na pretrvávajúcu nezamestnanosť medzi marginalizovanými skupinami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona