Rastúce zadĺženie Číny môže ohroziť stabilitu finančného systému

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:45 • 2 min
Rastúce zadĺženie Číny môže ohroziť stabilitu finančného systému

PEKING - Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu vyzval Čínu, aby urýchlene prijala opatrenia proti rastúcemu dlhu, ktorý môže ohroziť stabilitu finančného systému.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie prichádza po sérii varovaní, podľa ktorých môže prudký nárast celkového zadlženia v období po finančnej kríze z roku 2008 poškodiť hospodársky rast a ohroziť štátom kontrolovaný bankový systém. Ratingová agentúra Moody’s minulý mesiac zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Číny, pričom upozornila na riziká vyplývajúce z rastúceho zadlženia vo verejnom aj súkromnom sektore.

Čínske vedenie už podniká opatrenia, treba ale zrýchliť ich tempo, uviedol na tlačovej konferencii v Pekingu zastupujúci riaditeľ MMF David Lipton. Čínska vláda sprísňuje podmienky dostupnosti úverov v snahe čeliť rizikám vysokého verejného dlhu. Peking sa zároveň usiluje o zmenu širšieho ekonomického modelu s cieľom posilniť domácu spotrebu na úkor zahraničného obchodu a investícií. Analytici zo súkromného sektora však upozorňujú, že pokrok pri zavádzaní reforiem je pomalý.

Po finančnej kríze z roku 2008 sa Čína snažila podporiť hospodársky rast uvoľnením podmienok na úverovanie. To spôsobilo, že celkový dlh vlády, firiem a domácností, ktorý bol pred krízou na úrovni približne 170 % hrubého domáceho produktu (HDP), vzrástol až na súčasných viac ako 260 % HDP.

Čínska ekonomika má v roku 2017 podľa aktuálnej prognózy MMF posilniť o 6,7 %. V horizonte rokov 2018 až 2020 fond očakáva priemerný ročný rast na úrovni 6,4 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies