Rastúce napätie na Blízkom východe mierne zvýšilo ceny ropy

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:15 • 2 min
Rastúce napätie na Blízkom východe mierne zvýšilo ceny ropy

Rastúce napätie na Blízkom východe mierne zvýšilo ceny ropy

slovakia

left justify in out

img

Cena ropy Brent sa dostala dnes ráno nad 110 USD za barel (159 litrov) a cena americkej WTI prekročila 92 USD, keď rastúci tlak USA na Irán za jeho jadrový program zvýšil obavy ropných trhov a prekonal aj ich neistotu v súvislosti s ďalším vývojom svetovej ekonomiky. 

Situáciu ešte viac zhoršili nové vyhlásenia predstaviteľov Teheránu voči Izraelu, čo zvýšilo riziko možného konfliktu medzi krajinami a obmedzenia vývozu ropy z regiónu.

"Reakcie trhov sa nedajú odhadnúť, raz reagujú na nepriaznivý vývoj ekonomiky, inokedy na rastúce napätie na Blízkom východe," povedala analytička zo spoločnosti ANZ v Melbourne Natalie Ramponová. "Nečudovala by som sa, ak by v najbližšom období došlo k výkyvom cien na trhu," dodala.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 4.36 h SELČ o 16 centov na 109,97 USD (85,14 eura) za barel, pričom krátko predtým sa dostala na 110,20 USD/barel. Rovnako cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 16 centov a dostala sa cez hranicu 92 USD, keď zaznamenala 92,09 USD/barel. Predchádzajúci obchodný deň obidva kontrakty uzatvárali poklesom zhruba o 1 USD.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies