Rastliny sa dokážu prispôsobiť životu v rádioaktívnom prostredí

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 12:20 • 2 min
Rastliny sa dokážu prispôsobiť životu v rádioaktívnom prostredí

Rastliny sa dokážu prispôsobiť životu v rádioaktívnom prostredí

slovakia

left justify in out

img

Rastliny sa dokážu prispôsobiť životu v rádioaktívnom prostredí. Ukazujú to výsledky ojedinelého výskumu slovenských a ukrajinských vedcov, ktorí s ním začali asi pred tromi rokmi v okolí Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorej jeden zo štyroch reaktorov explodoval pred 24 rokmi.
Najnovšie výsledky štúdie vplyvu rádioaktivity na rastliny dokázali, že semená ľanu kontaminovaných rastlín akumulujú ešte menej rádioaktivity ako sójové semená. Doterajšie závery bádania prezentoval dnes v Bratislave vedúci výskumnej skupiny Martin Hajduch z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín Slovenskej akadémie vied (SAV).  
Ako vysvetlil, predmetom výskumu u rastlín sú proteíny, ktoré riadia všetky metabolické procesy v organizme, čím sa ukáže ich presný priebeh.  „Čo rastlina prispôsobujúca sa žiareniu produkuje viac, čo menej,“ poznamenal. Rovnako sa potvrdila aj pozmenená akumulácia proteínov produkujúcich betaín, ktorý je známy ochrannými účinkami proti ionizujúcemu žiareniu v ľudskej krvi.
Spomínanú sóju si vedci vybrali preto, že ide o dôležitú plodinu v celosvetovom meradle a ľan zase z dôvodu , že ide o „rastlinu budúcnosti“ . Podľa Hajducha rádioaktivita, samozrejme, zanechala na nich viditeľné stopy, ovplyvnila ich rast aj úrodu. „Keby však prišla nejaká globálna jadrová katastrofa, tak by ich ľudia mohli jesť a ľudstvo by nezahynulo, ale momentálne takýto spôsob využitia zmysel nemá,“ tvrdí vedec.
Budúcnosť tohto výskumu posunul aj do roviny science-fiction, keď vyhlásil, že nie je vylúčené jeho využitie pri dlhých kozmických letoch, či osídľovaní iných planét. Tie budú vyžadovať vlastnú produkciu potravín rezistentných voči rádioaktivite. „Možno o sto, dvesto rokov bude takýto výskum hodnotný,“ domnieva sa Hajduch. V súčasnosti by sa však rastliny mohli použiť na odstraňovanie škodlivín zo znečisteného prostredia.
Vedecké poznatky by sa mali čoskoro objaviť aj vo forme publikácie. Výskum by však mal ďalej pokračovať, ak sa naň podarí získať dostatočné množstvo finančných prostriedkov.
K explózii jedného zo štyroch reaktorov Černobyľskej jadrovej elektrárne  došlo 26. apríla 1986. Dôsledkom toho sa rádioaktivita zvýšila na celom starom kontinente, 40 percent územia Európy bolo kontaminovaných.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona