Rastlinu objavenú v Kolumbii pomenovali vedci na počesť prezidenta Santosa

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:17 • 2 min
Rastlinu objavenú v Kolumbii pomenovali vedci na počesť prezidenta Santosa

BOGOTA - Nedávno objavený druh kolumbijskej rastliny pomenovali vedci po prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi. Stalo sa tak na počesť jeho úsilia dosiahnuť mier v krajine po polstoročí ozbrojeného konfliktu s ľavicovými povstalcami.

slovakia

left justify in out

Rastlinu teraz známu pod vedeckým názvom espeletia praesidentis objavili počas expedície financovanej britskými Kráľovskými botanickými záhradami v Kew. Rastlina patrí do čeľade astrovité ako napríklad slnečnica a podľa presvedčenia vedcov sa vyskytuje len na planinách vo veľkých nadmorských výškach na severovýchode Kolumbie. Tamojší ekosystém známy ako páramo možno nájsť iba v pohorí Andy a čoraz viac ho ohrozujú dobytkárske farmy.

 

Kráľovské botanické záhrady v Kew uviedli vo vyhlásení, že ich vedci narazili počas expedície na ľavicových povstalcov. Očakávajú, že teraz, keď platí mierová dohoda s rebelmi, budú môcť objaviť mnoho ďalších druhov v doteraz neprístupných oblastiach Kolumbie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona