Rastie počet Britov, ktorí sa pred brexitom stávajú nemeckými občanmi

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 11:30 • 2 min
Rastie počet Britov, ktorí sa pred brexitom stávajú nemeckými občanmi

BERLÍN - Zrejme vyhliadky na budúcoročné vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie viedli k tomu, že sa počet držiteľov britských pasov, ktorí sa stali občanmi Nemecka, zvýšil vlani o 162 percent. Oznámil to v stredu nemecký Spolkový štatistický úrad.

slovakia

left justify in out

Nemecké občianstvo získalo v minulom roku takmer 7500 Britov. Ďalší nárast ich počtu prišiel po zvýšení o 361 percent v roku 2016.

 

Za oba tieto roky udelili občianstvo Nemecka celkovo približne 10 400 Britom. Pritom Britov, ktorí sa stali nemeckými občanmi v predošlých 15 rokoch (2000-15), je len niečo vyše dvakrát toľko, vyplýva zo správy úrady, ktorú priniesla agentúra Reuters.

 

"Súvislosť s brexitom je očividná," uviedol nemecký štatistický úrad s tým, že Briti boli v minulom roku po takmer 15.000 Turkoch druhou najpočetnejšou skupinou s udeleným nemeckým občianstvom.

 

Napriek tomu, že vystúpenie Británie z eurobloku je už stanovené na marec 2019, zostáva dohoda o brexite medzi Londýnom a Úniou stále v nedohľadne. Mnohí Briti sa tak obávajú, že prídu o právo pracovať a žiť v Nemecku - najväčšom európskom hospodárstve, ktoré zažíva nezvyčajne dlhé obdobie rastu a rekordne nízku nezamestnanosť.

 

Briti musia obvykle žiť v Nemecku osem rokov, aby sa mohli stať jeho občanmi. Spracovanie žiadosti trvá vyše šesť mesiacov, pričom Briti môžu mať dvojaké občianstvo, pokým je Spojené kráľovstvo stále členom EÚ.

 

Celkovo sa počet cudzích štátnych príslušníkov, ktorí sa stali nemeckými občanmi, vlani zvýšil o 1,7 percenta na 112 200, čo je najviac od roku 2013.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies