Rast zásob ropy v USA na nové maximum stlačil cenu WTI pod 30 USD/barel

NETKY.SK • 20 Február 2016, 12:12 • 2 min
Rast zásob ropy v USA na nové maximum stlačil cenu WTI pod 30 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa pokles zhruba o 4 %, keď diskusie o zmrazení produkcie zo začiatku týždňa prekonali na jeho konci informácie o raste ropných zásob v USA na nové maximum.

slovakia

left justify in out

Trhy sa tak opäť začali obávať, že aj prípadné zmrazenie ťažby ropy nebude mať na zníženie obrovských ropných zásob na svetovom trhu výraznejší vplyv. Výsledkom je ďalší týždňový pokles ceny ropy Brent a stagnácia ceny americkej WTI, pri ktorej sa očakával mierny rast. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Najskôr sa zdalo, že ceny ropy ukončia týždeň rastom, keďže Americký ropný inštitút (API) vo svojom odhade oznámil, že ropné zásoby v Spojených štátoch klesli v predchádzajúcom týždni o viac než 3 milióny barelov (1 barel = 159 litrov). Následne však americké ministerstvo energetiky oznámilo, že ropné zásoby v USA vzrástli o 2,1 milióna na vyše 504 miliónov barelov, čo je nový rekord.

 

V reakcii na to ceny ropy Brent aj WTI zaznamenali pokles, ktorý v piatok (19.2.) dosiahol takmer 4 %. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla o 1,27 USD, čo predstavuje 3,7 %, a piatkové obchodovanie uzatvorila na úrovni 33,01 USD/barel. Za celý týždeň klesla cena Brentu o 1 %, čo znamená týždňový pokles už tretí týždeň po sebe.

O 3,7 % klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI, pričom obchodovanie ukončila pod 30 USD za barel. Klesla o 1,13 USD a piatkové obchodovanie uzavrela na úrovni 29,64 USD/barel, čo oproti záveru týždňa končiaceho sa 12. februára znamená minimálnu zmenu a v percentuálnom vyjadrení stagnáciu.

 

(1 EUR = 1,1096 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies