Rast veľkých rozvinutých ekonomík sa na konci roka zastaví

NETKY.SK • 8 September 2011, 19:02 • 2 min
Rast veľkých rozvinutých ekonomík sa na konci roka zastaví

Rast veľkých rozvinutých ekonomík sa na konci roka zastaví

slovakia

left justify in out

img

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila prognózu vývoja svetovej ekonomiky. Zotavovanie veľkých rozvinutých ekonomík sa takmer zastaví, pričom pokles dôvery spotrebiteľov aj firiem má negatívny vplyv na svetový obchod aj zamestnanosť. Rast zostáva vysoký vo väčšine rozvíjajúcich sa ekonomík, aj keď sa tiež spomaľuje.
      Podľa OECD budú USA a rozvinuté európske ekonomiky na konci roka stagnovať alebo dokonca klesnú. Hlavnou príčinou sú vládne úsporné opatrenia a klesajúca dôvera. Americká ekonomika vo 4. kvartáli medziročne vzrastie len o 0,4 % a tri najväčšie ekonomiky eurozóny v tomto období klesnú o 0,4 %, uvádza sa v novej správe OECD.
      Organizácia varovala, že sa zvýšilo riziko ekonomického poklesu v niektorých veľkých krajinách OECD. Nepredpokladá však, že by bol podobne hlboký ako v krízových rokoch 2008/2009.
      "Ukazuje sa, že rast bude oveľa pomalší, než sme si mysleli pred tromi mesiacmi, a že sa zvýšilo riziko poklesu," uviedol hlavný ekonóm OECD Pier Carlo Padoan pri prekladaní aktuálneho hodnotenia vývoja svetovej ekonomiky. "Sme svedkami spomalenia rastu vo všetkých krajinách OECD," dodal.
      Na slovenskú ekonomiku by mohol mať negatívny vplyv predovšetkým pokles v Nemecku, ktoré bolo tento rok motorom Európy. Podľa OECD najväčšia európska ekonomika vo 4. kvartáli medziročne klesne o 1,4 % a medzikvartálne o 0,3 %. Tým by sa Nemecko dostalo na chvost veľkých priemyselných krajín. USA, Francúzsko alebo Kanada by mali aj na konci roka pokračovať v miernom raste.
      Predstavitelia OECD pri predkladaní aktuálnej prognózy zdôraznili vysokú neistotu týkajúcu sa predpovedí. Hlavnou príčinou sú napríklad neodhadnuteľné dôsledky plánovaného vystúpenia z jadrovej energie v Nemecku.
      Priemerné medziročné tempo rastu skupiny najrozvinutejších krajín sveta G7 by malo v 3. štvrťroku dosiahnuť 1,6 % a vo 4. kvartáli sa spomalí na 0,2 %, predpokladá OECD.
Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies