Rast spotrebiteľských cien na Slovensku sa v auguste mierne spomalil na 1 %

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:44 • 2 min
Rast spotrebiteľských cien na Slovensku sa v auguste mierne spomalil na 1 %

Rast spotrebiteľských cien na Slovensku sa v auguste mierne spomalil na 1 %

slovakia

left justify in out

img

Inflácia na Slovensku v auguste 2010 spomalila tempo svojho medziročného rastu z júlových 1,1 % na 1 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom augustové spotrebiteľské ceny mierne klesli, medzimesačne o 0,1 %. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
      Pod medziročné zvyšovanie cien sa podľa štatistikov podpísalo najmä zdražovanie alkoholu a tabaku, medziročne o 6,8 %. Viac spotrebitelia zaplatili aj za vzdelávanie, a to o 4,3 % viac ako v auguste 2009. Rovnako stúpli aj ceny za potraviny, nealko a zdravotníctvo, zhodne o 3,7 %. Pohyb ovplyvnil tiež pokles cien nábytku o 3,4 %, odevov a obuvi o 1 %.
      V porovnaní s júlom sa ceny za tovary a služby medzimesačne znížili o 0,1 %. Vývoj ovplyvnili najmä lacnejšie potraviny a nealko (0,8 %), ale aj odevy, obuv a nábytok (0,2 %). Naopak, spotrebitelia zaplatili viac za dopravu (0,3 %), alkohol, tabak a zdravotníctvo (0,2 %).
      Jadrová inflácia dosiahla v auguste úroveň 1,2 % a čistá 0,5 %. V priemere od januára do augusta rástli ceny v SR oproti rovnakému obdobiu minulého roka 0,9-% tempom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies