Rast slovenskej ekonomiky bude podľa MF zrýchľovať

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:48 • 2 min
Rast slovenskej ekonomiky bude podľa MF zrýchľovať

BRATISLAVA - Dynamika slovenského hospodárstva má v najbližších rokoch postupne zrýchľovať. Potvrdzuje to aktuálna makroprognóza rezortu financií, podľa ktorej by v tomto roku mal reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahnuť 3,2 %.

slovakia

left justify in out

 V budúcom roku by mal hospodársky rast zrýchliť na 3,7 %, v roku 2018 na 4,1 % a v roku 2019 na 4,6 %. Aktuálne prognózy sú tak oproti tým posledným z januára takmer bez zmeny. Tou jedinou je kozmetické navýšenie očakávaného rastu v budúcom roku o 0,1 percentuálneho bodu.


Analytici Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií vypočítali pre tento rok 3,2-percentný rast aj napriek miernemu zhoršeniu externého prostredia. V nasledujúcom roku by mala dynamiku slovenského hospodárstva podporiť aj investičná aktivita v automobilovom priemysle a výstavba bratislavského obchvatu D4/R7. Hlavným negatívnym rizikom prognózy je pritom podľa rezortu financií brexit. Naopak pozitívnym rizikom je oneskorený, ale umocnenejší vplyv kvantitatívneho uvoľňovania na investície a spotrebu domácností v eurozóne.


Oveľa pozitívnejšie vyhliadky ako pred pol rokom majú však analytici ministerstva na vývoj na trhu práce. Miera nezamestnanosti by mala totiž podľa ich prepočtov klesať výrazne rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Pre tento rok znížili odhad miery nezamestnanosti až o 0,7 percentuálneho bodu na 9,7 % a pre ďalšie tri roky zhodne o 0,8 percentuálneho bodu na 8,7 % v roku 2017, 7,5 % v roku 2018 a napokon 6,5 % v roku 2019.


Pristúpili aj k revízii očakávanej inflácie. Spotrebiteľské ceny podľa národného indexu by totiž mali podľa aktuálnych odhadov klesnúť ešte aj v tomto roku o 0,3 %, kým v januári sa ešte počítalo s tým, že napokon v roku 2016 stúpnu o 0,2 %. Pre nasledujúce dva roky znížil rezort financií odhad rastu cien o 0,3 percentuálneho bodu na 1,3 %, resp. 1,8 %. Následne v roku 2019 by mali ceny rásť už o 2,1 %. Tento vývoj však bude priať disponibilným príjmom. Reálne mzdy by totiž v tomto roku mali vzrásť až o 3,4 %, v budúcom roku o 3 % a v roku 2018 o 2,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies