Rast slovenského hospodárstva bude podľa NBS zrýchľovať

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 14:14 • 2 min
Rast slovenského hospodárstva bude podľa NBS zrýchľovať

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo by v nasledujúcich rokoch malo postupne zrýchľovať svoju dynamiku. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej aktuálnej prognóze, podľa ktorej v tomto roku hrubý domáci produkt Slovenska stúpne o 3,2 % a v nasledujúcom roku o 3,3 %. Potvrdila tak svoju aktualizovanú prognózu na tieto dva roky z januára. Zároveň centrálna banka pridala odhad rastu hospodárstva na rok 2018, kedy by mal dosiahnuť už 4,2 %.

slovakia

left justify in out

Ako na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol guvernér NBS Jozef Makúch, zrýchlenie hospodárskeho rastu v roku 2018 súvisí s očakávaným nárastom exportnej výkonnosti Slovenska vyplývajúcim z nábehu nových výrobných kapacít v automobilovom priemysle. Ich príspevok k dynamike hrubého domáceho produktu by mal predstavovať podľa odhadov centrálnej banky 0,7 percentuálneho bodu. V rokoch 2016 a 2017 by mala podľa guvernéra miernejší export tovarov zo Slovenska vykompenzovať rastúca domáca spotreba. Preto nebolo potrebné celkový ekonomický rast v tomto období revidovať.

 

Výraznejších revízií sa však opäť dočkal odhad vývoja spotrebiteľských cien. Centrálna banka totiž aktuálne predpokladá, že ani v tomto roku sa rastu cien na Slovensku nedočkáme. Svoj odhad vývoja harmonizovanej inflácie na tento rok znížila až o 0,6 percentuálneho bodu z pôvodného rastu o 0,4 % na pokles cien o 0,2 %. Pre rok 2017 NBS znižuje odhad harmonizovanej inflácie o 0,5 percentuálneho bodu na 1,3 % a pre rok 2018 predpokladá, že ceny porastú o 1,9 %.

 

Cenový vývoj je pritom podľa Makúcha naďalej výrazne ovplyvňovaný nízkymi cenami energií, potravín, dovážaných tovarov a relatívne slabým nárastom cien služieb. Postupné zrýchľovanie dynamiky cien by malo podľa neho vyplynúť z vývoja cien komodít, ktoré by mali rásť zo súčasných nízkych úrovní. "Riziká v cenovom vývoji sú však smerom nadol a súvisia s neistotou v globálnom vývoji, ktorý môže udržiavať ceny komodít na veľmi nízkych úrovniach. Najmä výraznejšie spomalenie rastu v Číne by mohlo cez ceny energií predĺžiť bezinflačné obdobie do budúcnosti," tvrdí guvernér NBS.

 

Pozitívny vývoj centrálna banka naďalej očakáva na pracovnom trhu. Ekonomický rast a nové investície by sa totiž mali odzrkadľovať aj v nárastoch zamestnanosti. Navyše, bezinflačný vývoj podporuje rast reálnych miezd. Nezamestnanosť by mala podľa očakávaní NBS klesať z vlaňajších 11,5 % na 10,3 % v tomto roku, 9,5 % v roku 2017 až na 8,7 % v roku 2018. Rast zamestnanosti sa v tomto roku odhaduje o 1,4 % a v nasledujúcich dvoch rokoch zhodne o 1,1 %. Rast reálnych miezd sa prognózuje v tomto roku na úrovni 3,4 %, v roku 2017 by mali stúpnuť o 2,3 % a v roku 2018 o 1,8 %.

 

Guvernér centrálnej banky však zároveň upozorňuje, že v novej prognóze nie sú zahrnuté zmeny vo fiškálnych cieľoch formujúcej sa novej vlády. Centrálna banka však naďalej opakuje, že pozitívny vplyv aktuálnych menovopolitických opatrení je potrebné v prostredí stále vysokej štrukturálnej nezamestnanosti a slabého potenciálneho rastu podporiť štrukturálnymi opatreniami. "Aj Európska komisia vo svojej poslednej správe za Slovensko opätovne zdôraznila najmä potrebu riešenia udržateľnosti zdravotníctva, odstránenia bariér vo vzdelávacom systéme, zlepšenia verejných služieb a potrebu riešenia regionálnych rozdielov aj cez dobudovanie cestnej infraštruktúry," dodal Makúch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies