Rast priemyslu SR stojí na automobilkách

NETKY.SK • 10 Júl 2012, 12:38 • 2 min
Rast priemyslu SR stojí na automobilkách

Rast priemyslu SR stojí na automobilkách - Slovensko Príspevok výroby dopravných prostriedkov k rastu priemyselnej produkcie SR bol podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v máji 2012 opäť väčší ako rast celého priemyslu, čiže bez tohto ef

slovakia

left justify in out

img

Príspevok výroby dopravných prostriedkov k rastu priemyselnej produkcie SR bol podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v máji 2012 opäť väčší ako rast celého priemyslu, čiže bez tohto efektu by bol priemysel SR "v mínuse".

"Z 13 odvetví priemyselnej výroby je 6 v čiernych číslach. Na opačnej strane sú však významné poklesy ropného, chemického, ale aj farmaceutického priemyslu. Prepad výroby ropných produktov o 41,7 % je ovplyvnený generálnou revíziou viacerých prevádzkových jednotiek v Slovnafte. Pravdepodobne z podobného dôvodu sa prepadla aj výroba chemikálií takmer o 38 %," komentoval májové výsledky priemyselnej produkcie SR Fojtík.

Rast produkcie bude podľa neho aj v budúcom mesiaci sčasti ovplyvnený výpadkom výroby v Slovnafte, kde sa opravy ukončili približne v polovici júna 2012. "Pri nezmenenom vývoji automobilového priemyslu by dynamika rastu priemyslu mohla aj mierne stúpnuť. Na druhej strane však treba brať do úvahy klesajúci sentiment v Nemecku, ktorý zatiaľ viac pociťujú naši susedia, no hrozba spomalenia visí aj nad naším priemyslom," domnieva sa analytik Tatra banky.

S názorom, že hlavným ťahúňom priemyslu SR sú aktuálne automobilky, sa stotožňujú aj analytici Slovenskej sporiteľne Martin Baláž a Michal Mušák. "Očakávame, že priemysel by mohol v najbližších mesiacoch rásť dvojciferným tempom, pričom v letných mesiacoch by sa tempo rastu mohlo ešte zvýšiť vďaka báze z minulého roka, keďže priemysel minulé leto klesal," poznamenali.

Ďalší vývoj podľa nich bude závisieť hlavne od ekonomického vývoja v eurozóne, primárne od hlavného obchodného partnera SR - Nemecka. "Ďalším faktorom, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť vývoj nášho priemyslu, by bolo prípadné tvrdé spomalenie čínskej ekonomiky," spresnili.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie na Slovensku v máji 2012 v porovnaní s májom 2011 vzrástol o 10,8 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 13,2 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 18,7 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,5 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 55,2 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,1 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 20,1 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 7,1 % a vo výrobe elektrických zariadení o 11,2 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 38,4 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 41,7 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies