Rast nemeckej ekonomiky sa v 2. štvrťroku prudko spomalil

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:36 • 2 min
Rast nemeckej ekonomiky sa v 2. štvrťroku prudko spomalil

Rast nemeckej ekonomiky sa v 2. štvrťroku prudko spomalil

slovakia

left justify in out

img

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v 2. kvartáli 2011 po skvelom začiatku roka nečakane razantne zabrzdilo.
      Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) na sezónne upravenej báze zvýšil len o 0,1 % po 1,3 % v prvých troch mesiacoch roka, informoval spolkový štatistický úrad vo svojom prvom odhade. Rast bol najslabší od 1. štvrťroka 2009, keď nemecké hospodárstvo zaznamenalo pokles. Ekonómovia síce počítali so znížením tempa, ale len na 0,5 %.
      Štatistici tiež mierne korigovali rast v 1. štvrťroku na 1,3 % z pôvodne uvádzaných 1,5 %.
      Na medziročnej báze sa rast najväčšej európskej ekonomiky spomalil na 2,8 % z 5 % v 1. kvartáli, pričom odborníci prognózovali pokles len na 3,2 %.
      Príčinami spomalenia dynamiky sú dlhová kríza v eurozóne a pribrzdenie americkej ekonomiky. Experti však považujú obavy z druhej recesie za neopodstatnené.
      Pozitívne impulzy prišli v 2. štvrťroku zo strany exportu a investícií. Dovoz však rástol rýchlejšie než vývoz, čo malo negatívny vplyv na celkový vývoj HDP. Na začiatku roka prudko expandujúcu ekonomiku pribrzdili aj spotrebiteľské výdavky a stavebné výdavky.
      Ekonómovia aj napriek nedávnym turbulenciám na finančných trhoch a strachu z recesie očakávajú robustný vývoj. Dodatočné úsporné opatrenia vo Francúzsku a Talianku však môžu mať negatívny vplyv na exportne orientovanú nemeckú ekonomiku.
      Najväčšia európska ekonomika sa v krízovom roku 2009 prepadla o 4,7 %. Vlani však vzrástla o 3,6 % a vďaka prudkému rozmachu na začiatku tohto roka už prekonala predkrízovú úroveň zo začiatku roka 2008.
Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona