Rast kurzu dolára znížil ceny ropy, cena WTI klesla pod 50 USD/barel

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 10:12 • 2 min
Rast kurzu dolára znížil ceny ropy, cena WTI klesla pod 50 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes klesli, keď ich ovplyvnil rast kurzu dolára. Pokles však mohol byť aj výraznejší, tomu ale zabránili pokračujúce výpadky dodávok komodity na svetové trhy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Trend vo vývoji kurzu dolára sa zmenil. To sa odrazilo na cenách ropy, ktoré v posledných dňoch dosahovali niekoľkomesačné maximá, v prípade WTI takmer ročné maximum," uviedla banka ANZ. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s augustovým kontraktom klesla do 8.55 h SELČ o 80 centov na 51,45 USD (45,36 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli zaznamenala pokles o 57 centov na 49,99 USD/barel.

 

Rozsah poklesu mohol byť aj výraznejší, tomu však zabránil vysoký dopyt zo strany rafinérií, ako aj pokračujúce výpadky v dodávkach komodity, najmä v dôsledku útokov na ropnú infraštruktúru v Nigérii a rozsiahleho lesného požiaru v kanadskej provincii Alberta. Tá je známa produkciou ropy z ropných pieskov.

 

Aj keď sa mnohí obyvatelia najviac postihnutého kanadského mesta Fort McMurray už vrátili do svojich domovov, produkcia ropy je aj naďalej obmedzená. Podľa údajov amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA) návrat ťažby v Alberte na pôvodnú úroveň potrvá ešte niekoľko týždňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona