Rast čínskej ekonomiky sa spomaľuje na udržateľnejšiu úroveň

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:12 • 2 min
Rast čínskej ekonomiky sa spomaľuje na udržateľnejšiu úroveň

Rast čínskej ekonomiky sa spomaľuje na udržateľnejšiu úroveň

slovakia

left justify in out

img

Rast čínskej ekonomiky sa mierne spomalil na úroveň, na ktorej ju vláda dokáže lepšie kontrolovať. Peking môže v terajšej situácii urobiť viac pre reštrukturalizáciu hospodárstva. Podpora domáceho dopytu by mala znížiť závislosť krajiny od vývozu, uvádza sa v aktualizovanej správe Svetovej banky (SB) o stave a vyhliadkach čínskej ekonomiky. Inflácia, ktorá sa od začiatku roka stále zrýchľuje, by mala opäť klesnúť a podľa SB zrejme nebude predstavovať vážnejší problém.
      SB zvýšila prognózu tohtoročného rastu na 10 % z 9,5 %. Na budúci rok sa podľa nej rast spomalí na 8,7 %. V 3. kvartáli tempo rastu zvoľnilo na 9,6 % z 10,3 % v 2. štvrťroku a 10,6 % v celom 1. polroku. Vláda totiž prijala opatrenia, ktoré obmedzili rast úverov a investícií. Ďalšími faktormi, ktoré sú za miernym ochladením konjunktúry, sú postupné doznievanie stimulov a normalizácia menovej politiky.
      Podľa SB sú vyhliadky čínskej ekonomiky aj napriek spomaleniu priaznivé vďaka sile rozvíjajúcich sa trhov. Riziká však pretrvávajú, jedným z nich je aj zhoršenie perspektív ďalšieho vývoja ekonomík vysokopríjmových krajín.
      "Myslíme si, že tempo rastu čínskej ekonomiky sa v dlhodobom horizonte spomalí z veľmi vysokej na udržateľnejšiu úroveň," uviedol jeden z autorov správy Louis Kuijs na tlačovej konferencii.
      Inflácia zrejme zostane nad 3 % aj na budúci rok, pričom jej motorom je zdražovanie potravín. Podľa SB sa však nezrýchli natoľko, aby predstavovala vážnejší problém, keďže jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, zostáva pod kontrolou. Problémom nie sú ani globálne inflačné tlaky z dôvodu dostatku nevyužitých kapacít v mnohých krajinách. Rizikom ohrozujúcim inflačný výhľad sú ceny surovín, ktoré pokračujú v raste.
      Peking musí zvýšiť mzdy a podporiť súkromný sektor a služby, aby sa ekonomika stala menej závislá od exportu a energeticky náročného ťažkého priemyslu, tvrdí SB. Podľa Kuijsa sa v porovnaní so situáciou spred 5 rokov ešte zvýšila potreba, aby väčší podiel na raste ekonomiky získal domáci dopyt a sektor služieb. Upozornil však na to, že v súčasnosti je situácia vo svetovej ekonomike menej priaznivá pre tento posun.
      SB tiež odporúča, aby vláda otvorila viacej sektorov súkromnému podnikaniu, čo by zmenilo napríklad spôsob stanovovania cien energií, podporilo energetickú účinnosť a výskum a vývoj v súkromnom sektore.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies