Rast HDP sa v 3. štvrťroku 2016 spomalil

NETKY.SK • 15 November 2016, 14:21 • 2 min
Rast HDP sa v 3. štvrťroku 2016 spomalil

BRATISLAVA - Rast hrubého domáceho produktu (HDP) SR sa v 3. štvrťroku 2016 spomalil najmä pre vysokú bázu z minulého roka a nižšiu mieru čerpania fondov EÚ. Uviedla to v komentári k rýchlemu odhadu HDP analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Vlani, najmä v druhej polovici roka, rástol podľa nej HDP rýchlym tempom pre výraznú podporu verejných investícií súvisiacich s čerpaním fondov EÚ.

slovakia

left justify in out

"Okrem toho, mesačné ukazovatele za tretí štvrťrok naznačovali mierne spomalenie. Priemyselná produkcia sa vplyvom výkyvov v lete v priemere zvýšila len o 2,4 % medziročne a stavebníctvo pokračovalo v poklese," upozornila. Medziročná dynamika zahraničného obchodu aj maloobchodných tržieb bola pomalšia ako v druhom kvartáli tohto roka. Na druhej strane, pokračovalo zlepšenie na trhu práce, v tvorbe pracovných miest, ako aj v poklese miery nezamestnanosti, aj keď miernejším tempom ako predtým.

 

Podrobná štruktúra HDP bude podľa nej zverejnená v decembri. "Očakávame, že aj naďalej zostal hlavným motorom rastu domáci dopyt, hlavne spotreba domácností, ktorej napomáha priaznivý vývoj na trhu práce. Čisté vývozy (očistené o dovozy) by tiež mali pozitívne prispieť k rastu HDP," myslí si Muchová.

 

Reálna aktivita bola podľa Andreja Aradyho z VÚB banky v letných mesiacoch rozkolísaná ešte viac ako obvykle v tomto období, celkovo ale spomalila. "Predstihové indikátory doma aj v zahraničí spolu s úrovňou objednávok však napovedajú, že posledný štvrťrok by mohol byť o čosi lepší, no vysokú porovnávaciu bázu spred roka, kedy bol rast nafúknutý finišovaním čerpania eurofondov, bude cítiť ešte viac," myslí si Arady.

 

"V 4. kvartáli preto očakávame len mierne zvýšenie medziročného rastu. Doterajší vývoj je v súlade s naším celoročným odhadom, ktorý nechávame nezmenený na úrovni 3,3 %. V najbližších rokoch 2017 až 2019 sa rast pravdepodobne naďalej udrží nad troma percentami," dodal analytik VÚB.

 

Z rýchleho odhadu HDP, ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR vyplýva, že v 3. štvrťroku 2016 vzrástol HDP SR medziročne o 3 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP zvýšil oproti 3. štvrťroku 2015 o 3,2 % a oproti 2. štvrťroku 2016 o 0,7 %. V bežných cenách sa v 3. štvrťroku 2016 vytvoril HDP v objeme 21,256 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 2,4 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona