Rast globálnej ekonomiky sa podľa OECD zrýchli o vyše 3%

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 15:33 • 2 min
Rast globálnej ekonomiky sa podľa OECD zrýchli o vyše 3%

PARÍŽ - Globálna ekonomika by mala v tomto roku podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) posilniť o 3,3 % a v budúcom roku by sa jej rast mal zrýchliť na úroveň 3,8 %.

slovakia

left justify in out

OECD však upozornila, že "prognózované mierne zlepšenie" by mohli vykoľajiť viaceré faktory, vrátane silnejúceho protekcionizmu, zraniteľnosti v oblasti financií a neistôt súvisiacich rozdielnym vývojom úrokových sadzieb vo svete. 

OECD očakáva, že v USA posilní domáci dopyt vďaka rastu bohatstva domácností a postupnému zvýšeniu ťažby ropy. Americká ekonomika podľa organizácie sa v tomto roku zväčší o 2,4 % a v budúcom o 2,8 %, pričom ju podporí predpokladaná fiškálna expanzia napriek vyšším dlhodobým úrokových sadzbám a silnejšiemu doláru. 

V eurozóne bude podľa OECD pokračovať mierne tempo hospodárskeho rastu, ale v niektorých krajinách ho brzdí vysoká nezamestnanosť a slabosť bankového sektora. Organizácia prognózuje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v tomto aj budúcom roku vzrastie zhodne o 1,6 %. V Japonsku podľa OECD vďaka uvoľneniu fiškálnej politiky sa HDP v tomto roku zväčší o 1,2 %, rast čínskej ekonomiky sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,5 % a v roku 2018 na 6,3 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona