Rast globálneho dopytu po rope sa výrazne spomaľuje

NETKY.SK • 13 September 2016, 11:30 • 2 min
Rast globálneho dopytu po rope sa výrazne spomaľuje

NEW YORK - Rast globálneho dopytu po rope sa spomaľuje rýchlejšie, ako sa očakávalo. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v správe, ktorú na svojej internetovej stránke zverejnila v utorok.

slovakia

left justify in out

Agentúra odhaduje, že za rok 2016 sa globálny dopyt zvýši o 1,3 mil. barelov denne. Ide o redukciu prognózy rastu o 100 tis. barelov denne v porovnaní s predchádzajúcim odhadom. V budúcom roku podľa IEA globálny dopyt po rope posilní ešte miernejšie, a to o 1,2 mil. barelov denne, keďže naďalej pretrváva neistota v oblasti základných makroekonomických podmienok.


Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v auguste zvýšila ťažbu na úroveň 33,47 mil. barelov denne. Produkcia Kuvajtu a Spojených arabských emirátov dosiahla historický rekord a dodávky čierneho zlata zvýšil aj Irak. Ťažba Saudskej Arábie sa držala v blízkosti rekordnej úrovne a Irán dosiahol najväčšiu produkciu od zrušenia sankcií. Celkovo bola augustová ťažba OPEC-u medziročne vyššia o 930 tis. barelov denne.


Cena ropy v úvode augusta posilnila a na chvíľu sa dostala nad hranicu 50 USD za barel. Dôvodom bola kulminácia dopytu počas leta. Neskôr však ceny ustúpili. V pondelok ľahká americká ropa uzavrela na úrovni 46,29 USD za barel a cena londýnskej ropy Brent bola v závere pondelkového obchodovania vo výške 48,32 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies