Rast ekonomiky Slovenska sa podľa EBOR zrýchli

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 15:37 • 2 min
Rast ekonomiky Slovenska sa podľa EBOR zrýchli

BRATISLAVA - Rast slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) sa po výraznom vlaňajšom spomalení podľa najnovšej prognózy Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) v tomto roku výrazne zrýchli.

slovakia

left justify in out

V predikcii, ktorú zverejnila v stredu, banka predpokladá, že slovenská ekonomika v tomto roku posilní o 2 % a v budúcom roku sa zväčší o 2,3 %. Priemyselnú produkciu smerom nahor posunuli dobré výsledky priemyselnej výroby, ktorej pomohol domáci dopyt a tiež dopyt zo strany Nemecka, uviedla EBOR.

 

Banka rovnako ako v predošlej prognóze predpokladá, že ekonomika regiónu strednej Európy a Pobaltia v tomto roku posilní o 2,2 %. V budúcom roku predpokladá rast tohto regiónu o 2,3 %. EBOR konštatuje, že regiónu pomáha silnejšie zotavovanie eurozóny a zlepšujúci sa domáci dopyt. Negatívne na výhľad regiónu však vplýva rusko-ukrajinská kríza. 

 

EBOR zhoršila prognózu tohtoročného rastu Litvy, Lotyška, Estónska a Maďarska. V januárovej prognóze rátala s tým, že ekonomika Litvy v roku 2014 posilní o 3,3 %, teraz odhaduje tohtoročný rast na úrovni 3 %. V prípade Lotyšska banka zhoršila prognózu tohtoročného rastu na 3,8 %, keďže v januári rátala s rastom o 4,1 %. Estónska ekonomika by mala posilniť o 2 %, hoci v januári EBOR rátala s jej zväčšením o 2,8 %. Maďarský HDP podľa banky v tomto roku vzrastie o 1,6 %, v januári predpovedala rast o 1,7 %. 

 

Predikciu pre Poľsko však banka zlepšila. V januári odhadovala, že poľský HDP v roku 2014 stúpne o 2,7 %, teraz očakáva jeho zväčšenie o 2,8 %. Rovnako zlepšila predpoveď pre Slovinsko. V januári predpovedala tohtoročný pokles o 2 %, teraz predpokladá stabilizáciu. Očakáva však pokles hospodárstva Chorvátska o 0,5 %, hoci v januári predpovedala jeho rast o 1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies