Rast ekonomiky eurozóny sa v najbližších mesiacoch zrýchli

NETKY.SK • 12 Január 2015, 11:08 • 2 min
Rast ekonomiky eurozóny sa v najbližších mesiacoch zrýchli

BERLÍN - Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa podľa popredných európskych ekonomických inštitútov v najbližších mesiacoch mierne zrýchli. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mníchovský ekonomický inštitútu Ifo, francúzsky štatistický úrad Insee a taliansky štatistický úrad Istat vo svojej spoločnej prognóze zverejnenej dnes očakávajú, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v 1. aj v 2. štvrťroku zvýši vždy o 0,3 %. V posledných troch mesiacoch roka 2014 si hospodárstvo menovej únie polepšilo o 0,2 %.

 

Inštitúty predpokladajú, že rast nemeckej a španielskej ekonomiky bude v roku 2015 relatívne vysoký. Vo Francúzsku počítajú s miernym rastom a v Taliansku so slabým vývojom.

 

Situácia na trhu práce by sa podľa inštitútov mala pomaly zlepšovať. Počítajú s nárastom disponibilných príjmov, čo bude mať pozitívny vplyv na súkromnú spotrebu, k čomu v neposlednom rade prispieva aj prepad cien ropy. "Investície sa v roku 2015 oživia vďaka zlepšeniu finančných podmienok a narastajúceho domáceho aj zahraničného dopytu," uvádza sa v prognóze. K pozitívnejšiemu vývoju by mohol prispieť ďalší pokles cien ropy a kurzu eura voči doláru.

 

Autori predpovede však varovali, že prognóza sa môže ukázať ako príliš optimistická vzhľadom na voľby v Grécku a ich vplyv na stabilitu v eurozóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies