Rast dopytu po rope postupne zoslabne, fosílne palivá však ostanú hlavným zdrojom energie

NETKY.SK • 7 November 2017, 15:48 • 2 min
Rast dopytu po rope postupne zoslabne, fosílne palivá však ostanú hlavným zdrojom energie

VIEDEŇ - Rast svetového dopytu po rope sa bude postupne zmierňovať, fosílne palivá však aj v nasledujúcich desaťročiach zostanú hlavným zdrojom energie.

slovakia

left justify in out

Organizácia vo svojej výročnej správe o vývoji trhu s ropou World Oil Outlook uviedla, že rast globálneho dopytu po rope bude v nasledujúcich rokoch postupne slabnúť. Zatiaľ čo v rokoch 2016 až 2020 OPEC odhaduje rast dopytu po rope na úrovni zhruba 1,3 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), v rokoch 2035 až 2040 by rast dopytu mal predstavovať len zhruba 300.000 barelov denne.

 

Fosílne palivá však podľa organizácie budú ešte niekoľko desaťročí hlavným zdrojom energie. Správa 14-člennej OPEC uvádza, že v roku 2015 sa fosílne palivá na globálnom energetickom mixe podieľali 81 %. Do roku 2040 síce ich podiel klesne, stále však budú vysoko prekonávať ostatné zdroje energie. OPEC predpokladá, že v tomto období sa fosílne palivá budú na celosvetovom energetickom mixe podieľať približne 74 %.

 

Čo sa týka obnoviteľných zdrojov energie, tie by podľa OPEC mali zaznamenať v rámci jednotlivých kategórií najvýraznejšie tempo rastu, ich podiel na celkových dodávkach energií však zostane slabý. Ako OPEC uviedol, v roku 2040 ich podiel nepresiahne 5,5 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies