Rast čínskej ekonomiky sa tento rok spomalí na 6,5 % v dôsledku zvýšenia systémových rizík

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 09:55 • 2 min
Rast čínskej ekonomiky sa tento rok spomalí na 6,5 % v dôsledku zvýšenia systémových rizík

PEKING - Tempo rastu čínskej ekonomiky sa tento rok pravdepodobne spomalí na 6,5 % a na budúci rok klesne na 6,3 %.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo svojej najnovšej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Aktuálna prognóza je o niečo lepšia ako vlani, keď OECD v novembri predpovedala Číne tento rok rast ekonomiky o 6,4 %. Export z Číny by podľa odborníkov mal zrýchliť vďaka stúpajúcemu globálnemu dopytu a vzrásť tento rok o 3,4 % a v roku 2018 o 3,3 % po vlaňajšom zvýšení o 2,3 %.

 

Ale organizácia zároveň varovala Peking, že stúpajúce dlhy firiem v kombinácii so spomaľovaním ekonomiky prispievajú k "výraznému zvyšovaniu systémových rizík". OECD preto odporučila Pekingu, aby zintenzívnil svoju snahu o vyriešenie tohto problému. Dlhy čínskych firiem dosahujú zhruba 175 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Patria tak k najvyšším v rámci rozvíjajúcich sa ekonomík, pričom dlhy štátnych firiem sa podieľajú približne 75 % na výške celkových firemných dlhov. Podľa OECD by Čína mala prestať poskytovať garancie za pôžičky štátnym subjektom, či už firmám alebo miestnym vládam, pretože im tak umožňuje stále zvyšovať dlhy.

 

Organizácia ďalej uviedla, že celková výška kombinovaného verejného aj súkromného dlhu Číny už prekročila hranicu 250 % HDP, pričom ešte pred vypuknutím globálnej finančnej krízy v roku 2008 bola na úrovni 150 % HDP. Ekonomická prognóza OECD sa zhoduje s predpoveďou čínskej vlády, ktorá očakáva v tomto roku expanziu ekonomiky o 6,5 %. Vlani sa HDP Číny zvýšil o 6,7 %.

 

Niektorí analytici sa domnievajú, že tohoročný nižší cieľ vlády v oblasti hospodárskeho rastu jej dáva viac priestoru na potlačenie dlhových rizík a presadenie bolestivých, ale potrebných reforiem.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona