Rast čínskeho HDP nečakane spomalil na 7,7 %

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 10:34 • 2 min
 Rast čínskeho HDP nečakane spomalil na 7,7 %

PEKING - Zotavovanie čínskej ekonomiky počas prvých troch mesiacov tohto roka nečakane oslabilo, keď hrubý domáci produkt (HDP) krajiny spomalil medziročné tempo rastu na 7,7 % z úrovne 7,9 % v poslednom kvartáli minulého roka.

slovakia

left justify in out

 Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil čínsky štatistický úrad. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že rast druhej najväčšej ekonomiky na svete zrýchli v sledovanom období na 8 %. Mnohí investori odhadovali, že údaje o raste čínskeho HDP budú skôr vyššie, než sa očakáva, keďže sa v sledovanom období zvýšil export a objem likvidity v ekonomike.

"Priemyselná produkcia je nečakane nízka a to je dôvod, prečo je HDP také slabé," povedal pre agentúru Reuters Tim Condon z ING v Singapure. Aj napriek spomaleniu rastu však čínske investície v sektore nehnuteľností vzrástli v prvom kvartáli o 20,2 %, zatiaľ čo príjmy z predaja nehnuteľností poskočili o 61,3 %. Tieto údaje tak napĺňajú obavy vládnych predstaviteľov z neudržateľného nárastu cien domov. Analytici varujú, že vysoké ceny nehnuteľností by mohli prinútiť vládu sprísniť menovú politiku, hoci niektorí tvrdia, že po celkových údajoch o raste HDP za prvý kvartál je to nepravdepodobné. 

V minulom roku čínska ekonomika posilnila o 7,8 %, čo bolo najpomalšie tempo rastu od roku 1999. Svetová banka vo svojom najnovšom odhade znížila prognózu rastu pre čínsku ekonomiku v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu na 8,3 %. Ako dôvod uvádza snahy Pekingu o reštrukturalizáciu svojej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona