Rast cien ropy pravdepodobne zhorší odhad zisku aerolínií na tento rok

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 15:39 • 2 min
Rast cien ropy pravdepodobne zhorší odhad zisku aerolínií na tento rok

SYDNEY - Zisk svetových aerolínií pravdepodobne nedosiahne tento rok rekordnú hodnotu, ktorú naznačovala decembrová predpoveď, keďže náklady na palivá odvtedy vzrástli. Uviedol to šéf Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) Alexandre de Juniac.

slovakia

left justify in out

V decembri minulého roka IATA zverejnila prognózu na tento rok, podľa ktorej by súhrnný zisk svetových aerolínií mal vzrásť oproti roku 2017 o 11 % a dosiahnuť rekordných 38,4 miliardy USD (33,01 miliardy eur). Z toho 27,9 miliardy USD by malo pripadnúť na americké a európske spoločnosti.

 

Decembrový odhad však vychádzal z ceny ropy 60 USD za barel (159 litrov). V súčasnosti sa však cena Brentu pohybuje okolo 77 USD za barel, uviedol šéf IATA s tým, že novú prognózu zverejní organizácia na budúci týždeň. Navyše rastú aj náklady na infraštruktúru a mzdové náklady a vyššia je aj daňová záťaž. Aj napriek nižšiemu súhrnnému zisku svetových aerolínií, než sa očakávalo koncom minulého roka, by jeho hodnota mala byť stále vysoká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies