Rast cien by mohol na Slovensku v tomto roku spomaliť

NETKY.SK • 13 Február 2023, 10:30 • 2 min
Rast cien by mohol na Slovensku v tomto roku spomaliť

BRATISLAVA - Inflácia na Slovensku by už v tomto roku nemala rásť takým tempom ako vlani. Dokonca by mohla začať medziročne klesať. Myslí si to generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Radoslav Valko.

slovakia

left justify in out

„Osobne som presvedčený, že inflácia sa v tomto roku spomalí, a dokonca začne medziročne aj klesať,“ uviedol Radoslav Valko. Aký presne by mohol byť rast cien v tomto roku, sa podľa jeho slov momentálne povedať nedá. „Bola by to streľba odboku, pretože je tu veľa externých vplyvov, ktoré dopredu neviem predpovedať,“ konštatoval. Podľa údajov Štatistického úradu SR pritom priemerná inflácia za rok 2022 na Slovensku dosiahla úroveň 12,8 percenta, v závere roka dokonca prekročila 15 percent.

 

Za poklesom inflácie by podľa generálneho riaditeľa SOPHISTIC Pro finance mohla byť zvýšená produkcia energií, prípadne úprava cenotvorby tak, aby sa ich cena nemohla extrémne zvyšovať. „V tom momente sa celá Európa nadýchne, lebo znova začne normálne vyrábať a celá ekonomika ožije,“ opísal generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance.

 

Oživenie trhu s predajom nehnuteľností

V momente, keď inflácia začne spomaľovať, určite aj centrálne banky podľa jeho slov pristúpia k znižovaniu kľúčových sadzieb. „Tým sa znova môže oživiť trh s predajom nehnuteľností, firmy si budú môcť nabrať nové podporné úvery na podnikanie a rozvoj a občania budú môcť refinancovať svoje staré úvery s vysokými sadzbami za nižšie,“ opísal Radoslav Valko. To ľuďom podľa jeho slov urobí vo finančnom rozpočte dodatočný priestor na nákup tovarov a služieb, ktoré si predtým odriekali. „V zásade sa vie všetko veľmi rýchlo dať do pôvodného stavu,“ myslí si.

 

img

 

Ako by sa mal pritom podľa Radoslava Valka správať človek v časoch nárastu cien? Odporúča predovšetkým čím skôr znížiť výdavky na veci, ktoré nepotrebuje. „Začať tiež akumulovať rezervu na horšie časy. Ideálne je aj, ak mohol zafixovať hypotéku na dlhší horizont a ak to nespravil, stále ešte môže, aby mu v budúcnosti zbytočne nestúpli náklady,“ vymenoval generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance. Radí tiež ľuďom, ktorým to zdravie a rodinná situácia dovoľuje, vziať si prácu navyše a zvýšiť tak svoje rezervy, kým je ešte práce dosť. „Ak už musia ľudia čokoľvek nakupovať, radil by som nakupovať hlavne od slovenských výrobcov. Aby sa tým podporovala domáca ekonomika a aj pracovné prostredie,“ vysvetlil Radoslav Valko.

 

Inflácia znižuje hodnotu dlhov

Doplnil však, že inflácia nie je vždy len zlá. Na jednej strane je podľa neho pravdou, že znižuje kúpnu silu obyvateľstva a reálny majetok, zároveň aj znižuje hodnotu dlhov. „Pokiaľ je niekto naozaj zadlžený až po uši, tak mu inflácia výrazne pomáha dlh voči jeho majetku a príjmom znižovať,“ opísal Radoslav Valko s tým, že slovenská ekonomika je silno naviazaná na ekonomiku eurozóny, a teda aj jej produkčného lídra, ktorým je Nemecko. Inflácia v EÚ pritom podľa Radoslava Valka vznikla hlavne pre nedostatok energií, ktoré začali následne extrémne cenovo stúpať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona