Rast americkej ekonomiky sa spomaľuje

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:22 • 2 min
Rast americkej ekonomiky sa spomaľuje

Rast americkej ekonomiky sa spomaľuje

slovakia

left justify in out

Tempo rastu americkej ekonomiky bolo v 2. kvartáli zrejme najpomalšie za ostatný rok. Hlavnými príčinami sú vysoké ceny palív, ktoré znížili spotrebiteľské výdavky, a prerušenie logistických reťazcov v dôsledku prírodnej katastrofy v Japonsku, ktoré obmedzilo produkciu, tvrdia ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa podľa prieskumu v 2. kvartáli medziročne zvýšil o 1,8 %. Tempo rastu sa teda mierne spomalilo z 1,9 % v prvých troch mesiacoch roka. Americké ministerstvo obchodu zverejní oficiálnu správu o vývoji HDP v piatok 29. júla.
      Rast spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity, bol v uplynulom štvrťroku najpomalší od skončenia recesie v roku 2009. Situácia na trhu práce sa totiž zlepšuje len veľmi pomaly. Slabá tvorba pracovných miest brzdí najväčšiu svetovú ekonomiku a je jednou z príčin, prečo šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben S. Bernanke pripustil ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Fed musí byť podľa neho pripravený použiť akýkoľvek nástroj v oblasti menovej politiky na oživenie hospodárstva.
      Podľa prieskumu sa tempo rastu spotrebiteľských výdavkov v 2. kvartáli spomalilo z 2,2 % až na 0,8 %, čo by bolo najmenej od 2. štvrťroka 2009. Jednou zo slabých oblastí bol predaj áut, ktorého tempo prepočítané na celý rok kleslo na 12,1 milióna z 13 miliónov vozidiel v prvých troch mesiacoch.
      Zdraženie základných potrieb, ako sú potraviny a energie, obmedzilo výdavky na iné tovary a služby. Priemerná cena benzínu v máji vyskočila nad 4 USD za galón (3,7851 litra). Zákazníkov tiež odradzuje slabá tvorba pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa v júni zvýšila na 9,2 z 9,1 %. V júni vzniklo mimo poľnohospodárstva len 18.000 nových pracovných miest, čo je najmenej za ostatných 9 mesiacov.
Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies