Rasmussen znova žiadal od spojencov vyššie výdavky na obranu

NETKY.SK • 5 September 2014, 12:47 • 2 min
Rasmussen znova žiadal od spojencov vyššie výdavky na obranu

NEWPORT - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval dnes opätovne vlády 28 členských krajín aliancie, aby zvýšili výdavky na obranu.

slovakia

left justify in out

"Musíme zaistiť, že NATO ostane pripravené, schopné a odhodlané brániť všetkých spojencov proti každej hrozbe," povedal Rasmussen na summite NATO v britskom Newporte. Možnosti zvyšovania obranných rozpočtov sú jednou z tém dnešného záverečného dňa summitu. Podľa Rasmussena by sa účastníci schôdzky mali zaviazať, že zvrátia znižovanie výdavkov na obranu, informovala agentúra DPA.
      

Britský premiér David Cameron ako hostiteľ summitu zdôraznil, že splnenie prísľubu vynaložiť na obranu dve percentá HDP "by tým, ktorí nás ohrozujú, vyslalo silný odkaz, že naše kolektívne odhodlanie je stále silné," povedal Cameron, ktorého krajina patrí len k niekoľkým v NATO, ktoré tento cieľ splnili. Cameron dodal, že Británia je pripravená poskytnúť 3500 vojakov pre nové aliančné jednotky rýchlej reakcie. Hlavy štátov a vlád členských krajín by mali o ich vytvorení rozhodnúť na summite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies