Rasmussen vyzval na budovanie globálneho protiraketového štítu

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:22 • 2 min
Rasmussen vyzval na budovanie globálneho protiraketového štítu

Rasmussen vyzval na budovanie globálneho protiraketového štítu

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie na vybudovanie protiraketového obranného systému, ktorý by pokrýval celé územie spojencov. Ministri zahraničných vecí a obrany krajín NATO sa zišli na zasadnutí Severoatlantickej rady v Bruseli.
      Rasmussen odhaduje náklady na postavenie takéhoto štítu na 200 miliónov eur a vznik takéhoto obranného nástroja považuje za spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť obyvateľov členských krajín. Pochopenie u časti členských krajín nenašiel - niektoré z nich sa sťažujú na prílišnú investíciu v ťažkých časoch rozpočtových škrtov pre následky svetovej hospodárskej krízy, iné by chceli dať dôraz na odzbrojovanie.
      Silný spojenec USA ako napríklad Nemecko s návrhom súhlasia, "dáždnik" proti balistickým strelám by bol podľa nich správnou cestou na to, aby sa odstránili z európskych členských krajín jadrové zbrane. Proti takejto myšlienke sa stavajú však Francúzi, ktorí sa nechcú zbaviť svojho atómového arzenálu a protiraketový kryt považujú v súčasnosti za doplňujúci element obrany NATO. Problematický postoj má k problému Turecko, ktoré sa následkom vybudovania štítu obáva zhoršenia vzťahov s Iránom.
      "NATO sa musí rozhýbať a konečne sa rozhodnúť, či globálny štít chce, alebo nie. V súčasnosti sa ale efektívna obrana nedá uskutočniť bez takéhoto systému," podotkol český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.
      Posledná časť zasadnutia je venovaná politickej rovine budúcnosti NATO, ministri zahraničných vecí sa budú podvečer zaoberať vzťahmi aliancie s ostatnými krajinami sveta.
      Konečný verdikt o desaťročnej stratégii NATO, ktorá je hlavným bodom zasadnutia rady, padne 19.-20. novembra tohto roku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies