Rasmussen vyzval Česko, aby dávalo viac peňazí na obranu

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 14:14 • 2 min
Rasmussen vyzval Česko, aby dávalo viac peňazí na obranu

PRAHA - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes počas návštevy Prahy označil Českú republiku za dobrého a odhodlaného spojenca. Súčasne ale zdôraznil, že Česko investuje príliš málo financií do svojej obrany, uviedol server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Osvedčili ste sa ako odhodlaný spojenec," povedal Rasmussen a pochválil ČR hlavne za misie v Kosove a Afganistane. Šéf aliancie už krátko po dopoludňajšom prílete do Prahy absolvoval rokovania s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom a ministrom obrany Martinom Stropnickým. Popoludní sa stretne aj s prezidentom Milošom Zemanom. 

 

Rasmussen podľa vlastných slov podporil českú vládu, aby "hľadala spôsoby, ako zvýšiť investičné výdavky na obranu". Zdôraznil, že ide v podstate o posolstvo, ktoré hovorí v každej členskej krajine. "Som znepokojený škrtmi v oblasti obrany," konštatoval v tejto súvislosti Rasmussen.  

 

Česká republika zatiaľ podľa neho plní svoje záväzky i očakávania spojencov. Ak by súčasný trend znižovania obranných výdavkov pokračoval, bude ČR stále ťažšie hľadať zdroje a pokračovať v modernizácii svojej armády. 

 

Sobotka šéfovi NATO prisľúbil, že jeho vláda je odhodlaná ukončiť škrty v rezorte obrany a pripravuje dlhodobý plán výstavby českej armády. 

 

ČR dáva v súčasnosti na obranu len o niečo viac ako jedno percento HDP namiesto dvoch percent, ku ktorým sa zaviazali spojenci z NATO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies