Rasmussen: Škótske referendum neovplyvní pôsobenie Británie v NATO

NETKY.SK • 15 September 2014, 18:13 • 2 min
Rasmussen: Škótske referendum neovplyvní pôsobenie Británie v NATO

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen neverí, že blížiace sa referendum o nezávislosti Škótska oslabí pôsobenie Británie v tejto aliancii, a to bez ohľadu na výsledok hlasovania.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters, citujúc jeho dnešné vyhlásenie. "Bez toho, aby som zasiahol do diskusie o samotnom referende, musím povedať, že výsledok nebude mať vplyv na prínos Spojeného kráľovstva do NATO," povedal Rasmussen. Ak sa Škóti rozhodnú pre nezávislosť, krajina bude musieť požiadať o vstup do NATO; ako dlho však tento proces potrvá, šéf aliancie nevedel povedať.
     

"Ak sa chce nový samostatný štát stať členom NATO, musí požiadať o členstvo, pričom danú žiadosť posudzujeme rovnako. Možno si to vyžiada konsenzus či jednomyseľný súhlas v rámci aliancie," dodal šéf Severoatlantickej aliancie. 
     

Z najnovšieho prieskumu pre denník Daily Telegraph vyplýva, že za odtrhnutie Škótska od Británie by hlasovalo 54 percent ľudí, zatiaľ čo 46 percent voličov chce, aby Škótsko zostalo súčasťou únie. Hlasovanie je naplánované na 18. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies