Rasmussen: Operácia NATO v Líbyi bola "veľkým úspechom"

NETKY.SK • 28 Október 2011, 20:56 • 2 min
Rasmussen: Operácia NATO v Líbyi bola "veľkým úspechom"

Rasmussen: Operácia NATO v Líbyi bola "veľkým úspechom"

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes označil sedemmesačnú vojenskú operáciu aliancie v Líbyi za "veľký úspech". Potvrdil, že NATO v piatok oficiálne rozhodne o ukončení svojej líbyjskej misie.
Bezpečnostná rada OSN dnes s platnosťou od 31. októbra zrušila bezletovú zónu nad Líbyou a mandát na vojenské akcie na ochranu tamojších civilistov.
Podľa Rasmussena bola operácia v Líbyi pravdepodobne jednou z najúspešnejších v dejinách NATO. Šéf aliancie to uviedol v Berlíne po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
Ľudové povstanie v Líbyi s podporou náletov NATO zvrhlo režim vodcu Muammara Kaddáfího. 
Rasmussen vyzval nových líbyjských lídrov, aby plne vyšetrili obvinenia o mimosúdnych popravách a mučení, ktorých sa mali dopustiť povstalecké ozbrojené zložky.
Na otázku o budúcej úlohe pre alianciu v Líbyi Rasmussen odpovedal: "Nepredpokladám zásadnejšiu úlohu NATO v Líbyi v postkonfliktom období. Na požiadanie môžme pomáhať novej líbyjskej vláde v transformácii na demokraciu, napríklad s reformou obrany a bezpečnostného sektoru, ale okrem toho by som neočakával nové úlohy."
Líbyjská Prechodná národná rada predtým vyzvala NATO, aby pokračovalo vo svojej misii do konca tohto roku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona