Rasmussen: Nové bezpečnostné hrozby sú oveľa menej predvídateľné

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 14:23 • 2 min
Rasmussen: Nové bezpečnostné hrozby sú oveľa menej predvídateľné

BRUSEL - Dvojdňová konferencia ministrov obrany členských štátov NATO, ktorá sa dnes začala v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie, je prvým stretnutím na tejto úrovni od vypuknutia krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou ministerských rokovaní je otázka, ako dlhodobo reagovať na nové vojenské kapacity Ruska a pripravenosť Moskvy použiť ich vo svojom blízkom susedstve. Dvojdňové stretnutie ministrov má pomôcť pripraviť pôdu pre septembrový summit NATO vo Walese. 
     

"Naše prípravy na summit sú v plnom prúde, avšak musíme čeliť novým bezpečnostným výzvam po tom, ako došlo k nelegálnej anexii Krymu," uviedol generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na úvod konferencie. Zdôraznil pritom, že členovia aliancie nikdy neuznajú ruskú anexiu Krymského polostrova.
     

Rasmussen oznámil, že ministri budú rokovať o tom, aké ďalšie kroky a opatrenia musí aliancia zvažovať z dlhodobého hľadiska, vrátane akčných plánov pripravenosti, plánov pre vojenské cvičenia a možností ďalšieho rozmiestnenia jednotiek a techniky. Podľa niektorých diplomatických zdrojov z NATO to znamená viac vojakov a bojovej techniky v krajinách aliancie nachádzajúcich sa v blízkosti ruských hraníc.
     

Generálny tajomník v tejto súvislosti vyhlásil, že nové bezpečnostné hrozby, vrátane zmeny existujúcich hraníc, sú oveľa nepredvídateľnejšie než v minulosti. 
     

Aliancia na ne musí reagovať väčšou pripravenosťou, rýchlosťou a flexibilitou. "K tomu nám má pomôcť Akčný plán pripravenosti," uviedol Rasmussen.
     

Šéf NATO v tejto súvislosti kritizoval kroky Moskvy týkajúce sa Ukrajiny, ktoré podľa neho predstavujú hrozbu pre stabilitu a bezpečnosť v celom euroatlantickom priestore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona