Rasmussen: Americké špehovanie nenarušilo bezpečnosť NATO

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 23:37 • 2 min
Rasmussen: Americké špehovanie nenarušilo bezpečnosť NATO

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes povedal, že nemá dôvod veriť, že by údajné americké sledovanie európskych spojencov USA narušilo bezpečnosť NATO.

slovakia

left justify in out

Nemecký magazín Der Spiegel, citujúc tajné dokumenty, minulú sobotu oznámil, že USA odpočúvali aj kancelárie Európskej únie v Bruseli a získali prístup do interných počítačových sietí EÚ. Der Spiegel citoval "tajný" dokument americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) zo septembra 2010, ktorý si podľa magazínu zobral so sebou bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden.

Magazín spomínal spojenie s NATO: uviedol, že pred vyše piatimi rokmi bezpečnostní pracovníci v EÚ zaznamenali niekoľko zmeškaných hovoroch a vypátrali, že boli z kancelárií NSA v komplexe NATO v Bruseli.

Rasmussen reagoval na tlačovej konferencii na otázku ohľadom článku v nemeckom magazíne. Povedal, že nemá informácie o prípadných zariadeniach NSA v americkom zastúpení pri NATO. 

"NATO sa to netýka. Nepovažujem to za problém NATO. Nemám dôvod veriť, že by bola akýmkoľvek narušená bezpečnosť NATO," citovala Rasmussena agentúra Reuters. USA a ďalšie členské krajiny NATO majú kancelárie v rozľahlom komplexe centrály NATO v Bruseli. 

Rasmussen tiež povedal, že sa nepýtal americkej vlády na správy o špehovaní. "Som celkom sústredený na posilňovanie transatlantického vzťahu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona