Rasizmus a intolerancia stále nie sú úplne doriešené

NETKY.SK • 21 September 2014, 12:49 • 2 min
Rasizmus a intolerancia stále nie sú úplne doriešené

BRATISLAVA - Slovensko robí v prípade rasizmu a intolerancie pokroky, no stále zostáva niekoľko nedoriešených otázok.

slovakia

left justify in out

Medzi ne patrí napríklad problematické uplatňovanie antidiskriminačného zákona či pomalé zavádzanie programov začleňovania Rómov. Vyplýva to z piatej hodnotiacej správy Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) o Slovensku, ktorú zverejnila tento týždeň. Správa sa nachádza na stránke Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP).

 

Ako sa v nej píše, existujú u nás určité zlepšenia, no aj napriek nim aj viaceré problémové otázky. Medzi politikmi je stále bežná "protimenšinová" rétorika a hanlivé výroky na adresu sexuálnej orientácie, pričom na internete sa opakovane vyskytujú slovné prejavy nenávisti. "Bezodkladne by sa mala dokončiť reforma Slovenského národného strediska pre ľudské práva s cieľom zabezpečiť účinné uplatňovanie antidiskriminačného zákona. A napokon, zlá bytová situácia a segregácia v školách sú najhmatateľnejšími príkladmi nerovností, s ktorými sa stretávajú Rómovia," informuje správa. 

 

ECRI však spísala aj pozitívne postrehy. Ide napríklad o to, že sexuálna orientácia dnes patrí medzi priťažujúce okolnosti trestného činu či verejná ochrankyňa práv aktívne koná v oblasti boja proti diskriminácii. Existujú tiež pozitívne príklady využívania hodnôt športu na boj proti rasizmu a stereotypom, ale aj tzv. obecné podniky, ktoré uľahčujú aktívnu účasť Rómov na miestnej úrovni. 

 

Európska komisia proti rasizmu a intolerancii adresovala slovenským orgánom spolu 30 odporúčaní, no dve z nich sú prioritné a ich splnenie ECRI vyhodnotí o dva roky. Slovensko by malo vytvoriť mechanizmus na zber čiastkových údajov (dezagregovaných údajov) o prípadoch výskytu slovných prejavov nenávisti a tieto údaje by sa mali zverejňovať. Druhým prioritným odporúčaním je reforma Slovenského národného strediska pre ľudské práva, pričom by malo dostať dostatočné finančné aj ľudské zdroje na nezávislé a efektívne vykonávanie úloh, ktoré má zverené. Medzi zvyšné odporúčania patrí napríklad ratifikácia dodatkového protokolu k Dohovoru o počítačovej kriminalite. Ten sa týka kriminalizácie skutkov rasistickej alebo xenofóbnej povahy, ktoré sú spáchané prostredníctvom počítačových systémov. 

 

SR by tiež mala vytvoriť orgán, ktorý bude nezávislý od polície aj od prokuratúry a bude poverený vyšetrovaním údajných prípadov rasovej diskriminácie a zneužitia právomoci polície. "Slovensko by malo tiež ešte pozornejšie sledovať systém používaný na zaraďovanie rómskych žiakov do špeciálnych škôl a zabezpečiť, že namiesto ich umiestňovania do nich sa budú vyhodnocovať špeciálne potreby žiakov a na základe hodnotenia sa pre nich vypracuje individuálny študijný plán v rámci štandardnej školy," odporúča ECRI. Rómski rodičia by mali byť primerane informovaní o tom, čo vzdelávanie v špeciálnej škole znamená a školy by mali byť tiež povinné desegregovať vzdelávanie a zároveň školám aj učiteľom poskytnúť účinnú podporu na dosiahnutie tohto cieľa. 

 

Správu komisia vypracovala po návšteve Slovenska v novembri minulého roku, pričom odráža vývoj do 20. marca tohto roku. Je výsledkom piateho cyklu monitorovania členských štátov Rady Európy, v rámci ktorého delegácia nezávislých expertov osobne navštívila SR. 

 

Európska komisia proti rasizmu a intolerancii je orgánom Rady Európy pre ľudské práva zloženým z nezávislých odborníkov. Monitoruje problematiku rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, neznášanlivosti a diskriminácie z dôvodov, ako sú "rasa“, národný/etnický pôvod, farba pleti, občianstvo, náboženstvo a jazyk. Následne vypracúva správy a vydáva odporúčania pre členské štáty. Účelom monitorovania krajín je preskúmanie situácie vo vzťahu k prejavom rasizmu a intolerancie v členských štátoch Rady Európy. Monitorovanie prebieha v piatich ročných cykloch a ročne sa pokryje deväť až desať štátov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies