Rasista narušil kampaň cielenú na čiernych darcov krvi, internet sa obrátil proti nemu

NETKY.SK • 18 Október 2017, 08:28 • 2 min
Rasista narušil kampaň cielenú na čiernych darcov krvi, internet sa obrátil proti nemu

Krvi treba veľa, no jej darcov je všade na svete málo. Každý jeden je preto vzácny. Transfúzne stanice sa snažia robiť rôzne kampane a pritiahnuť nových zdravých ľudí na darovanie karmínového „zdroja života“. Veď každému sa môže stať nehoda a na prežitie bude potrebovať niečiu krv.

slovakia

left justify in out

National Health Service (NHS) aktuálne zápasí s nízkym počtom darcov s tmavou pleťou a robí všetko preto, aby ich nejako motivovala. Británia je totiž veľmi multikultúrna a ľudí z afrických krajín je tam veľké množstvo. Avšak len jedno percento z darcov tvoria černosi.

 

Afričanov alebo ľudí karibského pôvodu ohrozuje špecifické ochorenie - anémia srpkovitých buniek. Znamená to, že abnormálne zdeformované červené krvinky nie sú schopné v tele dobre prenášať kyslík. Ochorenie je veľmi bolestivé, môže viesť k strate zraku až mŕtvici.

 

Na liečbu anémie srpkovitých buniek je potrebná práve krv od ľudí afrického pôvodu. Preto je pre ľudí zo všetkých etnických skupín dôležité darovať krv. "Niektorí darcovia môžu zistiť, že sú krvným podtypom nazývaným Ro, ktorý je častejší u čiernych darcov. V rokoch 2014 až 2016 sme zaznamenali 75-percentný nárast množstva krvnej subtypovej krvi, ktorú vydávali nemocnice v Anglicku,“ uvádza NHS.

 

img

 

NHS v júni zverejnila výzvu na boj proti nákaze srpkovitých buniek: "Čierni ľudia s kosáčikovitou chorobou naliehavo potrebujú čiernych darcov."

 

V tejto chúlostivej záležitosti sa nezdráhal ozvať jeden „praktický“ rasista, ktorý na internete strhol vášnivú diskusiu. "Ak všetkých černochov deportujeme, prestane to byť problém," napísal.

 

Odpoveď, ktorej sa mu dostalo, isto nečakal. "ALEBO ... by sme mohli deportovať len teba,“ komentovala jeho odkaz na Twitteri samotná NHS.

 

 

Škandalózny príspevok sa začal šíriť veľmi rýchlo. Namiesto odporu, vzbudil paradoxne pozitívne reakcie a mnohých ľudí motivoval k darovaniu krvi.

 

"Ihneď sa idem zaregistrovať, toto ma definitívne nakoplo k akcii, ďakujem! Posielam lásku od dievčaťa, ktoré je čierne a anglické," napísala Bec Awuor.

 

„Práve som ho ohlásil na zablokovanie účtu,“ pochválil sa Bethany Neary. Twitter v krátkej dobe účet aj zablokoval.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies