Raši zvolá výbor a navrhne pre Kotlebovcov Mazureka a Mizíka pokuty tisíc eur

NETKY.SK • 1 Február 2017, 10:10 • 2 min
Raši zvolá výbor a navrhne pre Kotlebovcov Mazureka a Mizíka pokuty tisíc eur

BRATISLAVA - Predseda Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Richard Raši (Smer-SD) zvolá zasadnutie tohto parlamentného orgánu a pre poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka (ĽSNS) navrhne pre nich najvyššie tisíceurové pokuty. Raši to dnes povedal po tom, ako Mazurek a Mizík nevyužili priestor v pléne na ospravedlnenie sa za svoje hanlivé výroky na adresu islamu, ale naopak, svoje slová obhajovali.

slovakia

left justify in out

Podľa Rašiho už zrejme nastal čas, aby prišiel návrh na komplexnú zmenu zákona tak, aby výroky v parlamente smerujúce proti iným názorom či rasám, boli trestným činom. Poslanci majú totiž v súčasnosti na pôde NR SR výrokovú imunitu. "Som presvedčený, že keď im toto prinesie úspech napr. na sociálnych sieťach, budú to opakovať stále a zneužívať svoj mandát poslanca," zdôraznil Raši.

 

Koaličný poslanec upozornil, že keď sa v minulosti kreoval Rokovací poriadok NR SR, nemyslelo sa na to, že raz budú v parlamente aj takíto ľudia. "Legislatíva sa robila v čase, keď tí poslanci boli v medziach normálnosti. Bohužiaľ, dnes máme medzi sebou kolegov, ktorí zneužijú každú príležitosť na to, aby šírili extrémizmus a nenávisť a všetky svoje vyjadrenia smerujú iba ku skupine, ktorá ich podporuje," poznamenal.

 

Mazurek a Mizík dnes ráno v pléne vystúpili, ale neospravedlnili sa za svoje výroky o islame. Svoju formu ospravedlnenia adresovali predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS), ktorý na poslancov dal podnet. Označili ho za obhajcu islamu a ospravedlnili sa mu za to, ak sa ho dotkli ich výroky. V nich okrem iného nazvali islam "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla".

 

Ospravedlniť sa dnes mal aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič za to, že situáciu v parlamente prirovnal k futbalovému zápasu v koncentračnom tábore medzi väzňami a dozorcami. Matovič je však z dnešného rokovacieho dňa oficiálne ospravedlnený. "Musíme si prejsť, čo hovorí zákon. Preberieme to s parlamentnou legislatívou a keď bude možnosť, priestor na ospravedlnenie by ešte dostať mal," uzavrel Raši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies