Raši: S OECD pripravíme národnú stratégiu pre boj s korupciou

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 13:52 • 2 min
Raši: S OECD pripravíme národnú stratégiu pre boj s korupciou

BRATISLAVA - Národnú stratégiu pre efektívny boj s korupciou a boj proti podvodom s eurofondami pripraví Slovensko v spolupráci s organizáciou OECD a jej expertnými tímami. Pre médiá to vo štvrtok povedal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) po podpise Deklarácie o spolupráci v boji proti korupcii a podvodom so zástupkyňou generálneho tajomníka OECD Mari Kiviniemi. Pôjde o ročný projekt, ktorý sa má skončiť v polovici roka 2019.

slovakia

left justify in out

Spolupráca s OECD je súčasťou akčného plánu na podporu transparentnosti a zjednodušenia eurofondov z roka 2017 a pokračovaním procesu, ktorý začal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

"Návrhy zo strany OECD chceme implementovať ešte v tomto programovom období a stanú sa východiskom pre opatrenia pre budúce programové obdobie po roku 2020," uviedol Raši s tým, že iniciatíva osloviť OECD bola na slovenskej strane. Dodal, že do spolupráce bude zapojený napríklad Protimonopolný úrad SR, Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad SR.

 

Kiviniemi reagovala, že sa začala nová kapitola spolupráce s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. "Podpísaním deklarácie vzniká projekt, ktorý posilní boj proti korupcii a zneužívaniu eurofondov," konštatovala s tým, že organizácia je ochotná ponúknuť vláde SR svoje skúsenosti a hľadať riešenia. Musí byť jasné, že hlavným cieľom je zabezpečiť viac efektívnu politiku, ktorá zlepší život občanov na Slovensku, zdôraznila.

 

Raši poznamenal, že z 38 opatrení akčného plánu bolo 22 prijatých. Ako príklady uviedol elektronické prideľovanie žiadostí odborným hodnotiteľom, posilnenie rozsahu zverejnených informácií, sprísnené podmienky výberu hodnotiteľov či elektronickú komunikáciu medzi žiadateľom a riadiacim a spostredkovateľským orgánom, zverejnenie hodnotiacich hárkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona