Raši: Pripravujeme memorandum o spolupráci v oblasti digitalizácie so Srbskom

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 17:53 • 2 min
Raši: Pripravujeme memorandum o spolupráci v oblasti digitalizácie so Srbskom

BRATISLAVA - Na jeseň tohto roka by sme mohli podpísať memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti digitalizácie verejnej správy, potom, ako bude hotová jeho finálna verzia s konkrétnym implementačným plánom.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní v pondelok so srbským ministrom pre inovácie a technologický rozvoj Nenadom Popovičom to povedal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

 

Na jeho základe by slovenskí experti a podnikatelia pomáhali srbskej strane pri tvorbe informatizácie verejnej správy, ale aj s tvorbou jej národnej koncepcie. Mal by vzniknúť priestor na odovzdávanie skúseností o možnosti čerpania predvstupových fondov Európskej únie pre túto oblasť. "Téma, ktorá zaujímala našich priateľov zo Srbska, bola aj elektronická komunikácia so štátom. V súčasnosti 90 % firiem komunikuje so štátom elektronicky," konštatoval vicepremiér v súvislosti so situáciou v SR.

 

Podľa srbského ministra prispeje urýchlený rozvoj digitalizácie k tomu, že srbské a slovenské firmy by sa mohli spolu zúčastniť na projektoch v rámci Európy, Ruska alebo v iných krajinách. "Informoval som o obrovskom potenciáli, ktorým disponuje Srbsko v rámci IT inovatívneho sektora. Sú to možnosti, ktoré prispejú k industrializácii jednotlivých odvetví hospodárstva," uviedol Popovič a ocenil pripravenosť a ochotu slovenskej strany zdieľať skúsenosti z budovania inovačného ekosystému.

 

Srbskí partneri sa zaujímali, ako sme vtiahli podnikateľov do komunikácie so štátom, o prenesený výkon štátnej správy aj o pripravované veci, ako sú platby kartou za elektronické služby štátu, mobilná identita, konkretizovala generálna riaditeľka sekcie informatizácie a digitálna líderka SR Martina Slabejová. Zo srbskej strany si vypočuli, aké majú možnosti napríklad v ekosystéme vytvorenom s tamojšími univerzitami. Podľa nej je to jedna z oblastí spolupráce v budúcnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies