Raši: Nie je fér, že poslanci Mostu-Híd nepodporili zákon o Košiciach

NETKY.SK • 8 Február 2017, 11:53 • 2 min
Raši: Nie je fér, že poslanci Mostu-Híd nepodporili zákon o Košiciach

BRATISLAVA – Poslanec Smeru-SD Richard Raši považuje za neférové od poslancov Mostu-Híd, že nepodporili jeho návrh novely zákona o meste Košice.

slovakia

left justify in out

Keďže väčšina poslancov Mostu návrh nepodporila, zákon neprešiel do druhého čítania. Návrh Rašiho podporilo v utorok 69 zo 138 hlasujúcich poslancov. Chýbal tak jediný hlas, aby mohli o znížení počtu mestských častí rozhodovať zástupcovia Košičanov v mestskom parlamente.


„Keď sa koalícia dohodne, tak my hlasujeme za zákony, ktoré predložia poslanci Mostu, aj keď máme iný názor,“ povedal Raši dnes pre agentúru SITA s tým, že svojím návrhom chcel dať šancu poslancom košického mestského zastupiteľstva ako zvoleným zástupcom občanov, aby mohli rozhodovať o zlučovaní mestských častí Košíc. „Neexistuje jediný racionálny dôvod, aby sa to nemohlo presunúť na rozhodovanie mestského zastupiteľstva. Zbytočne vynakladáme milióny na chod mestských častí, ktoré mohli byť použité inak. Neefektívne vynakladáme prostriedky na aparáty 22 mestských častí,“ zdôraznil.


„Prekvapilo ma, že bez racionálneho zdôvodnenia nepodporili návrh zákona viacerí poslanci strany Most-Híd. Spôsobili tak zakonzervovanie súčasného stavu, čiže 22 mestských častí s 22 starostami, s poslancami 22 miestnych zastupiteľstiev a s aparátmi 22 miestnych úradov. Som presvedčený o tom, že Košičania očakávajú zmenu a zredukovanie výdavkov na financovanie neúmerne vysokého počtu mestských častí, ktoré stoja ročne 7,6 milióna eur,“ uviedol dnes v tlačovej správe Raši. Doložil, že 1,8 milióna eur dostávajú každý rok volení zástupcovia v mestských častiach - starostovia a poslanci, a 5,8 milióna eur sú každoročné výdavky na chod miestnych úradov. „Znížením ich počtu sme mohli ušetriť finančné prostriedky na riešenie každodenných problémov obyvateľov nášho mesta. Dopadlo to, žiaľ, tak, že Košice ostávajú smutným rekordérom v počte mestských častí,“ konštatoval Raši.


Návrh novely zákona o meste Košice sa opieral nielen o prevažujúcu verejnú mienku, ale aj o odborné názory komunálnych ekonómov, podľa ktorých veľký počet mestských častí rozbíja koncepciu rozvoja mesta a jej realizáciu v praxi. Je zrejmé a praktické skúsenosti to dokazujú, že čím je viac menších jednotiek, tým ťažšie je možné efektívne organizovať rozvoj mesta. Novela zákona o meste Košice, ktorej predložením poverili Rašiho poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach uznesením z 12. decembra 2016, mala presunúť zodpovednosť za rozhodnutie o optimalizácii fungovania košickej samosprávy z celoslovenskej úrovne na úroveň volených zástupcov Košičanov.


„Poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí majú mandát od Košičanov, by mali rozhodnúť aj o riešení dlhoročného problému - vysokého počtu mestských častí. O to viac ma mrzí, že tí, ktorí by odvahu na takúto zásadnú zmenu nikdy nenašli, návrh zákona v Národnej rade SR nepodporili,“ dodal Raši. Viacerí parlamentní poslanci z Košíc sa vyjadrili, že návrhu zákona nepredchádzala verejná diskusia. O redukcii počtu košických mestských častí sa však verejne diskutuje už niekoľko rokov, pričom na výber bolo až deväť možných variantov nového usporiadania mesta, no nikdy sa nedospelo k nijakým konkrétnym krokom ani v rade starostov, ani v mestskom zastupiteľstve. Dokonca v dvoch malých mestských častiach sa uskutočnili aj miestne referendá, v ktorých obyvatelia vyjadrili, že si neželajú, aby boli spojení s niektorou mestskou časťou, hoci im spájanie nik ponúkol.


Raši bol svoj návrh obhajovať aj na poslaneckom klube Most-Híd. „Jedna výhrada bola, že prečo to predkladám ja ako primátor Košíc. Pretože mám uznesenie mestského zastupiteľstva. Tak kto iný, ak nie ja,“ opýtal sa. Podľa neho sa poslanci Mostu pýtali aj na to, či táto zmena by sa nemala týkať aj hlavného mesta Bratislavy. „Zákon o meste Košice predsa nemôže riešiť Bratislavu,“ konštatoval s tým, že chceli vyriešiť problém Košíc teraz, pretože zmena musí byť najneskôr rok do konania komunálnych volieb. Podľa Rašiho „sa poslanci Most-Híd mohli ozvať, keď mali s jeho návrhom problém. Aj na ich klube zaznelo, že 22 mestských častí nie je veľa. Bratislava ich má 17 a obyvateľov viac. Zrejme sa dohodli na voľnom hlasovaní,“ dodal.


Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál tvrdí, že s Rašiho návrhom mali problém nielen poslanci, ale aj členovia strany. „Zvolali sme rokovanie klubu. Dohodlo sa na ňom, že poslanci budú mať voľnú ruku pri hlasovaní,“ povedal. Strane Most-Híd však prešiel návrh, ku ktorému mali výhrady viacerí poslanci Smeru-SD, aj keď hlasovanie sa o ňom presunulo z poludnia na večer. Most-Híd chcel dosiahnuť, aby súdy zabezpečovali preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní na náklady štátu Napokon ho všetci poslanci Smeru podporili. „Na našom zákone sa dohodla Koaličná rada,“ konštatoval Gál.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona