Raši: Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 13:25 • 2 min
Raši: Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu

BRATISLAVA – Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v slovenských obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba. Obce a mestá z nej môžu získať príspevok až 15.000 eur na budovanie prístupových bodov na šírenie wifi signálu a na potrebné technické vybavenie.

slovakia

left justify in out

"Práve teraz spúšťame výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na projekt WiFi pre Teba," vyhlásil Raši s tým, že na projekt je alokovaných 10 miliónov eur. Jednotlivé obce a mestá môžu žiadať o príspevok vo výške 15.000 eur na vytvorenie bezplatných wifi zón na verejných priestranstvách. Spolufinancovanie je vo výške 5 %, dodal vicepremiér.

 

"Ide nám o to, aby kvalitný internet, ktorý v dnešnej dobe zvyšuje kvalitu života, ale mnohokrát je jedným z faktorov, prečo sa ľudia rozhodujú, či v danej obci ostať žiť, bol prístupný naozaj pre všetkých a nechceme dopustiť, aby napríklad najmä náš vidiek ostal bez možnosti mať bezplatné wifi zóny aj na verejných priestranstvách," priblížil vicepremiér.

 

Obce a mestá sa podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milana Mušku týmto spôsobom zatraktívnia aj z pohľadu cestovného ruchu. "Je to výzva, ktorá je orientovaná smerom k modernizácii obcí a miest," doplnil Muška.

 

Raši skonštatoval, že pri výzve sa zavádza aj niekoľko noviniek, žiadatelia budú podávať žiadosti elektronicky cez systém ITMS. Pokiaľ má zároveň starosta aktívny elektronický občiansky preukaz, mnohé z povinných údajov vyplní systém automaticky. "Stačí, ak sa starosta prihlásil do systému prostredníctvom svojho elektronického občianskeho preukazu," dodal.

 

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) nebude požadovať ani predloženie potvrdení o nedoplatkoch na zdravotnom alebo sociálnom poistení alebo o daňových nedoplatkoch, tieto údaje si vyhľadá sám. Prvýkrát tiež ÚPVII pripravil vzorové súťažné podklady pre verejné obstarávanie, zdôraznil Raši ďalšiu z noviniek.

 

Žiadateľom podľa Rašiho slov pomôžu s prihlásením aj pracovníci v informačno-poradenských centrách. Vicepremiér predpokladá, že v alokovanej sume budú uspokojení takmer všetci záujemcovia na Slovensku. Výzva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je určená pre takmer 800 miest a obcí na Slovensku v siedmich z ôsmich krajov, okrem Bratislavského. Prvé hodnotiace kolo bude uzatvorené 13. novembra a žiadatelia budú vyrozumení do 35 dní.

 

ÚPVII sa podľa Rašiho inšpiroval výzvou Európskej komisie (EK), o ktorú bol záujem aj zo strany slovenských obcí a miest, pre technické problémy však bola zrušená.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona