Rapper The Notorious B.I.G. by oslávil 40. narodeniny

NETKY.SK • 19 Máj 2012, 06:19 • 2 min
Rapper The Notorious B.I.G. by oslávil 40. narodeniny

Rapper The Notorious B. I.

slovakia

left justify in out

img

Americký rapper The Notorious B.I.G. by v pondelok 21. mája oslávil štyridsiatku. Rodák z newyorského Brooklynu, známy tiež ako Biggie Smalls, Big Poppa alebo Frank White, sa dožil iba 24 rokov, počas ktorých stihol nahrať dva sólové albumy. Aj napriek tomu sa stal jedným z najvýznamnejších interpretov v histórii hip-hopu.

The Notorious B.I.G. prišiel na svet 21. mája 1972 ako Christopher George Latore Wallace. Bol jediným potomkom učiteľky Voletty Wallace a politika Georgea Latoreho, pričom obaja jeho rodičia pochádzali z Jamajky. Otec rodinu opustil, keď mal malý Christopher iba dva roky a jeho matka preto musela pracovať v dvoch zamestnaniach naraz. Christopher navštevoval Queen of All Saints Middle School a bol vynikajúcim žiakom, avšak už ako 12-ročný začal predávať drogy. Jeho matka sa o tom však dozvedela, až keď bol dospelý.

Už v škole dostal prezývku Big (v preklade Veľký, pozn. SITA), pretože mal nadváhu. Neskôr študoval na súkromnej Roman Catholic Bishop Loughlin Memorial High School, odkiaľ však na vlastnú žiadosť prestúpil na George Westinghouse Career and Technical Education High School. Tam boli jeho spolužiakmi Jay-Z, Busta Rhymes a DMX. Christopher však nezmaturoval, pretože ako 17-ročný zo školy odišiel a pokračoval v predaji drog. V roku 1989 ho zatkli so strelnou zbraňou, za čo dostal päťročnú podmienku. O rok neskôr ho zatkli za porušenie tejto podmienky a v roku 1991 zas v Severnej Karolíne za obchodovanie s drogami. Po tomto zatknutí už putoval za mreže, kde strávil deväť mesiacov.

S rapom začal ešte ako tínedžer, keď rapoval priamo na ulici a tiež s miestnymi skupinami Old Gold Brothers a Techniques. Po prepustení z väzenia nahral demo pod prezývkou Biggie Smalls, ktorú dostal v detstve podľa postavy z filmu Zopakujme si to (1975). Toto demo údajne nenahral so zámerom získať zmluvu s vydavateľstvom, nahrávku však dostal DJ Mister Cee, od ktorého sa dostala do redakcie hip-hopového časopise The Source. Tento magazín o ňom v marci 1992 napísal článok a nahrávka sa ďalej dostala do rúk producenta Seana Combsa, známeho pod prezývkou Puff Daddy, ktorý v tom čase pracoval pre vydavateľstvo Uptown Records. Ten sa následne s Biggiem stretol a hneď ho upísal pod spomínaný label. Combsa však krátko na to vyhodili a on sa rozhodol založiť si vlastné vydavateľstvo Bad Boy Entertainment (v súčasnosti Bad Boy Records). Biggie, ktorý začal používať umelecký pseudonym The Notorious B.I.G., Combsa nasledoval a prešiel od Uptown Records k Bad Boy.

V auguste 1993 porodila Biggieho dlhoročná priateľka Jane dcéru, ktorej dali meno T'yanna. Rapper naďalej predával drogy, aby získal peniaze pre svoju dcéru. Keď to však Combs zistil, prinútil ho, aby s tým prestal. Biggie sa stal známejším v tom istom roku, keď sa objavil ako hosť v remixe skladby Real Love speváčky Mary J. Blige. Skladba zaznamenala úspech a v rebríčku Billboard Hot 100 sa umiestnila najvyššie na siedmej priečke. V roku 1993 vydal aj svoj prvý sólový singel Party and Bullshit, ktorý sa objavil na soundtracku k snímke Who's the Man? (1993).

Štvrtého augusta 1994 sa oženil so speváčkou Faith Evans, s ktorou sa zoznámil krátko predtým počas fotenia. Štyri dni po svadbe mu vyšiel singel Juicy, ktorý sa v Billboard Hot 100 dostal na 27. miesto. Išlo o prvý singel z jeho debutového albumu Ready to Die, ktorý vyšiel 13. septembra toho istého roku. Nahrávka sa stretla s pozitívnymi reakciami a časom získala štvornásobnú platinovú platňu. V súčasnosti je považovaná za jeden z najlepších hip-hopových albumov histórie. Okrem skladby Juicy obsahovala ďalšie dva single Big Poppa a One More Chance (feat. Faith Evans), pričom prvý menovaný získal aj nomináciu na Grammy.

Po vydaní debutovej štúdiovky nahral album Conspiracy so svojou skupinou Junior M.A.F.I.A. (backronym pre Masters At Finding Intelligent Attitudes, pozn. SITA), ktorý vyšiel v auguste 1995 a následne získal zlatú platňu. V tom istom mesiaci Biggie triumfoval na odovzdávaní cien magazínu The Source, odkiaľ si odniesol štyri ocenenia v kategóriách Nováčik roka, Album roka, Lyrik roka a Interpret s najlepšími živými vystúpeniami. Získal tiež dve Billboard Music Awards pre najlepšieho rapového interpreta a rapový singel roka za One More Chance. V tomto období sa však stal tiež výraznou postavou v takzvanej vojne medzi východným a západným pobrežím. Rapper Tupac Shakur ho napríklad obvinil z toho, že vopred vedel o lúpežnom prepadnutí z novembra 1994, pri ktorom Shakura niekoľkokrát postrelili a okradli. K incidentu došlo v budove jedného z nahrávacích štúdií na Manhattane, v ktorej Biggie v čase prepadnutia bol. Podľa jeho slov však šlo iba o zhodu okolností.

V septembri 1995 začal Biggie pracovať na svojom druhom albume Life After Death, ktorý nahrával v New Yorku, Los Angeles a na Trinidade. Nahrávanie trvalo až 18 mesiacov a sprevádzalo ho viacero incidentov. Najprv v marci 1996 Biggieho zatkli po tom, čo prenasledoval a vyhrážal sa smrťou dvom fanúšikom, ktorí od neho chceli autogram. Jedného z nich aj fyzicky napadol. Za tento prečin ho odsúdili na sto hodín verejnoprospešných prác. V tom istom roku ho zatkli aj za držbu drog a strelnej zbrane a čelil tiež obvineniam z účasti na vražde Tupaca Shakura, ktorého postrelili 7. septembra v Las Vegas a ktorý o šesť dní neskôr svojim zraneniam podľahol. Dvadsiateho deviateho októbra mu potom manželka Faith Evans porodila syna, ktorému dali meno Christopher "C.J." Wallace Jr. Biggie mal však v tom čase milostný pomer s rapperkou Lil' Kim, ktorá bola členkou spomínanej skupiny Junior M.A.F.I.A. Počas nahrávania albumu mal aj autonehodu, pri ktorej si poranil nohu a po zvyšok života musel chodiť s palicou.

Vo februári 1997 odcestoval Biggie do Kalifornie, kde chcel spropagovať svoj pripravovaný album a videoklip k novému singlu Hypnotize. Za toto video neskôr dostal MTV Video Music Award. Ôsmeho marca sa zúčastnil na udeľovaní Soul Train Music Awards v Los Angeles, kde odovzdal cenu speváčke Toni Braxton. Po ceremoniáli sa zúčastnil aj na afterpárty v Petersen Automotive Museum, odkiaľ odišiel o 0:30. V aute sa spolu s ním viezli Damion "D-Roc" Butler, člen Junior M.A.F.I.A. Lil' Cease a šofér Gregory "G-Money" Young. Combs spolu s tromi ochrankármi šli iným autom. O pätnásť minút neskôr auto s Biggiem zastavilo na križovatke, kde vedľa neho zastavil čierny Chevrolet Impala, ktorého vodič následne stiahol okienko a začal strieľať. Biggieho zasiahli štyri projektily do hrudníka, okamžite ho síce previezli do Cedars-Sinai Medical Center, tam však o 1:15 zomrel. Jeho vraha polícia nikdy nevypátrala. Objavilo sa viacero teórií, pričom niektoré z nich spájali Biggieho vraždu so Shakurovou. Randall Sullivan v knihe LAbyrinth napríklad tvrdil, že Biggieho vraždu mal na svedomí spoluzakladateľ vydavateľstva Death Row Records Marion "Suge" Knight, ktorý si na to prostredníctvom policajného dôstojníka Davida Macka najal istého Amira Muhammada. Tieto špekulácie sa však nikdy nepodarilo potvrdiť.

Šestnásť dní po Biggieho smrti vyšiel jeho druhý album Life After Death. Skladal sa z dvoch diskov a hosťovali na ňom napríklad Jay-Z, Lil' Kim, Mase, Bone Thugs-N-Harmony, Too $hort, Run-DMC, R. Kelly, The LOX, Faith Evans alebo Puff Daddy. Nahrávka sa dostala na vrchol Billboardu, pričom týždeň predtým bola až na 176. mieste. Ide o vôbec najväčší posun v histórii tohto rebríčka. Album v roku 1998 získal tri nominácie na Grammy, ani jednu však nepremenil. O dva roky neskôr dostal od Recording Industry Association of America (RIAA) diamantovú platňu a podobne ako jeho predchodca je označovaný za jednu z najvýznamnejších nahrávok hip-hopovej histórie.

Biggieho kariéra rovnako ako v prípade Tupaca Shakura pokračovala aj po jeho smrti. V decembri 1999 Bad Boy Records vydali album Born Again, ktorý obsahoval dovtedy nevydaný materiál spoločne so strofami hosťujúcich interpretov. Väčšina fanúšikov aj recenzentov kritizovala túto nahrávku práve pre účasť niektorých interpretov, s ktorými Biggie počas života nikdy nespolupracoval. Aj napriek tejto kritike sa však z albumu predali tri milióny kópií. O šesť rokov neskôr zas vyšla nahrávka Duets: The Final Chapter, ktorej mnohí vyčítali to isté čo aj jej predchodcovi. V roku 2007 potom vyšla ešte výberovka s jednoduchým názvom Greatest Hits.

Rapperov životný príbeh zachytil režisér George Tillman Jr. v snímke Notorious (2009), v ktorom hlavnú postavu stvárnil rapper Jamal "Gravy" Woolard. Mladého Biggieho si pritom zahral jeho vlastný syn Christopher "C.J." Wallace Jr. V ďalších úlohách sa predstavili Angela Bassett ako Voletta Wallace, Derek Luke ako Sean "Puffy" Combs, Antonique Smith ako Faith Evans, Naturi Naughton ako Lil' Kim a Anthony Mackie ako Tupac Shakur. Bad Boy Records vydali k snímke aj soundtrack, ktorý obsahoval viaceré Biggieho hity.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies