Ranné mrazy prekonali 100 rokov staré české rekordy, na Šumave bolo -10,9°C

NETKY.SK • 4 Október 2013, 14:21 • 2 min
Ranné mrazy prekonali 100 rokov staré české rekordy, na Šumave bolo -10,9°C

PRAHA - Mráz dnes ráno prepisoval teplotné rekordy na niekoľkých miestach Českej republiky, dokonca aj 100 rokov staré. Na stanici Opava-Otice, kde namerali mínus 5,6 stupňa Celzia, bol prekonaný rekord z roku 1876. Najchladnejšie však bolo na Rokytskej slati na Šumave, kde teplota klesla na 10,9 stupňa pod nulou, napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Na staniciach, ktoré merajú viac ako 50 rokov, bol rekord pre minimálnu teplotu prekonaný na 25 staniciach," uviedol Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mráz najviac potrápil západ Čiech a severovýchod Moravy. Rekord bol nameraný napríklad v obci Lenora v okrese Prachatice, kde bolo ráno mínus 6,8 stupňa. Doterajší rekord z roku 1972 bol pritom o 0,2 stupňa vyšší.

Najväčšie mrazy, hoci nie rekordné, však tradične hlásia horské oblasti a mrazové kotliny, napríklad šumavské Hliniště mínus 10,3 stupňa či Volary mínus 9,9 stupňa.

Veľmi chladné rána vládnu v Česku už týždeň, teraz sa však majú skončiť vďaka prílivu teplého vzduchu od juhu. Cez víkend by sa teda malo otepliť, pribudne však oblačnosť. Ortuť teplomerov by nemala klesať pod nulu ani v noci, najnižšie denné teploty budú okolo troch stupňov, sumarizovali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies