Ranná fitness rutina, ktorá zrýchli metabolizmus a prospeje duševnému zdraviu

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 21:25 • 2 min
Ranná fitness rutina, ktorá zrýchli metabolizmus a prospeje duševnému zdraviu

Pravidelné ranné aeróbne cvičenie pôsobí na náš organizmus ako životabudič. Ako ukázali posledné výskumy, zvyšuje veľkosť hipokampe, teda časti mozgu, ktorá je zapojená do učenia a verbálnej pamäti.

slovakia

left justify in out

Zlepšuje sa aj kondícia, nálada, pamäť, schopnosť sústrediť sa. Silový tréning a jóga navyše môžu znížiť príznaky depresie. Aj kratučká ranná fitness aktivita tak náš organizmus nakopne oveľa lepšie než dobrá káva či raňajky.

 

Z kardio cvičenia môže byť tou najlepšou variantou tanec, ktorý zvyšuje nielen hipokampálny objem, ale tiež v reakcii na zmyslovú stimuláciu získava schopnosť neurónových sietí meniť svoje spojenie a správanie.

 

"Ak chcete začať deň, odporúčam všetkým, aby si každé ráno pustili svoju obľúbenú pieseň a vďaka tancu prebudili svoju myseľ i telo. Budete iste milo prekvapení, ako lepší deň okamžite budete mať," odporúča pre CNN trénerka Stephanie Mansourová.

 

Na konci piesne je potom dobré zaradiť aj nejaké posilňovacie cviky a je jedno, na akú svalovú partiu sa zameriate, ideálne je samozrejme na všetky.

 

Ako ukázal nedávny prieskum, silový tréning zlepšuje kognitívne funkcie a sústredenie, zároveň sa znižujú aj pocity úzkostí.

 

Medzi cviky zaraďte napríklad posilňovanie na nohy či zadok.

 

 

 

Pozor na dýchanie

 

Nikdy pri cvičení nezabúdajte na správne dýchanie. Nedávna štúdia zistila, že ľudia, ktorí pri cvičení jogy správne dýchali, boli po nejakej dobe vo výrazne lepšej kondícii než tí, ktorí na správne dýchanie príliš nehľadeli.

 

Zároveň vedci opäť potvrdili už predchádzajúce zistenia iných kolegov, že všetci jedinci, ktorí jogu cvičili, boli oveľa odolnejší voči stresu a následne aj oveľa pozornejší.

 

Na záver každého cvičenia sa tak postavte a pri výdychu všetkými prstami na rukách i nohách zatlačte dole, následne začnite ruky stranou dvíhať, pričom sa nadýchnite, hore spojte ruky dlaňami k sebe a tlakom dlaní proti sebe dávajte ruky pred hrudník a vydychujte. Toto všetko opakujte desaťkrát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies