Randy Blythe požaduje od Česka 15 miliónov korún

NETKY.SK • 22 September 2015, 07:37 • 2 min
Randy Blythe požaduje od Česka 15 miliónov korún

PRAHA – Randy Blythe, frontman americkej metalovej skupiny Lamb of God, požaduje od Ministerstva spravodlivosti Českej republiky 15 miliónov českých korún (v prepočte asi 554 467 eur) ako odškodné za nemajetkovú ujmu a ďalších 555-tisíc českých korún (20 515 eur) za väzbu. Informoval o tom portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Interpret, ktorého česká polícia zatkla koncom júna 2012 krátko po prílete do Prahy a prepustila ho až po zložení kaucie 400-tisíc amerických dolárov, sa pred dvoma rokmi osobne zúčastnil na procese v metropole Českej republiky v súvislosti s vyšetrovaním bitky na koncerte jeho skupiny v klube Abaton z roku 2010. Na následky tohto konfliktu zomrel istý fanúšik kapely.


Mestský súd v Prahe 5. marca 2013 zbavil amerického metalového speváka obvinenia z usmrtenia fanúšika. Na koncerte v Českej republike v roku 2010 ho zhodil z pódia. Hrozilo mu až desať rokov väzenia. Podľa súdu hudobník úmyselne nezavinil smrteľné zranenia 19-ročného mladíka. Ten utrpel poranenie hlavy, na následky ktorého neskôr zomrel v nemocnici. Vrchný súd v Prahe 5. júna 2013 potvrdil rozhodnutie nižšej inštancie.


Blythe, ktorého dnes zastupoval na súde právny zástupca, chce väčšinu získaných finančných prostriedkov venovať matke zosnulého fanúšika. Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky už vyplatilo Američanovi odškodné za pobyt za mrežami vo výške 37-tisíc českých korún. Spevák však za pobyt vo väzení v období od 27. júna do 2. augusta 2012 požaduje 555-tisíc českých korún.


Blythe v zdôvodnení žiadosti, ktorú už pred dvoma rokmi adresoval rezortu spravodlivosti, poukázal aj na náklady spojené s cestovaním na proces do Českej republiky, a na obmedzenie svojej osobnej slobody v cudzom prostredí. Frontman skupiny spieva o pocitoch z väzenia aj na najnovšom albume formácie. Návrh jeho právneho zástupcu Michala Sýkoru, aby sa tieto texty stali listinnými dôkazmi v spise k prípadu, však sudkyňa Tereza Jachura-Maříková zamietla.


Právna zástupkyňa rezortu spravodlivosti v súvislosti so žiadosťou dnes skonštatovala, že zadosťučinenie neslúži na kompenzáciu škôd, a požiadavky Američana odmietla. Podľa Barbory Vojkůvkovej Blythe nepreukázal, že by jeho väzobné stíhanie vyvolalo dehonestujúci záujem okolia, a dodala, že ako známa osobnosť by záujem médií mal byť pre neho obvyklou záležitosťou. Navyše pripomenula, že práve médiá podrobne informovali aj o jeho oslobodení.
Lamb of God, ktorí pochádzajú z Richmondu v štáte Virginia, pôsobia na scéne od roku 1994. Odvtedy vydali osem štúdiových nahrávok, zatiaľ posledná sa volá VII: Sturm und Drang (2015). Ich súčasnú zostavu tvoria: Randy Blythe (spev), Mark Morton (gitara), Willie Adler (rytmická gitara), John Campbell (basgitara) a Chris Adler (bicie nástroje).

Lamb of God majú na konte tri nominácie na Grammy, koncertovali napríklad na putovnom Ozzfeste či najväčších britských rockových podujatiach Download Festival a Sonisphere Festival. V rokoch 2008 až 2010 boli predskokanmi kapely Metallica na jej World Magnetic Tour. Na Slovensku sa ukázali 23. mája 2010, keď sa predstavili v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona