Ramón Vargas ponúkol Bratislave nevšedný operný sviatok

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:21 • 2 min
Ramón Vargas ponúkol Bratislave nevšedný operný sviatok

Ramón Vargas ponúkol Bratislave nevšedný operný sviatok

slovakia

left justify in out

Koncert mexického speváka Ramóna Vargasa, jedného z najväčších svetových tenoristov súčasnosti, bol v sobotu večer (31.7.) tým najlepším vyvrcholením VI. ročníka festivalu Viva Musica! v Bratislave.
      Hosťom jeho "open air" koncertu na bratislavskom námestí Eurovea bola rodáčka z New Yorku, sopranistka Joanna Paris, festivalový orchester Viva Musica viedol srbský dirigent Srboljub Dinič, hudobný riaditeľ opery vo švajčiarskom Berne.
      Publikum naladila už ouvertúra k opere William Tell talianskeho skladateľa Gioacchina Rossiniho a potom už prvá ária v podaní Ramóna Vargasa, ktorou bola Una furtiva lagrima z opery Nápoj lásky (L'elisir d'amore, 1932) talianskeho skladateľa Gaetana Donizettiho. V duete s Joannou Paris ponúkol Vargas tri árie - z Donizettiho opery Lucia di Lammaermoor, Verdiho Un Ballo in Maschera a Pucciniho La Bohema. V priebehu večera zazneli známe aj menej známe operné skladby v podaní maestra Vargasa, medzi nimi Verdiho O fede negar potessi z opery Luisa Miller (1849) či Pucciniho E lucevan le stelle z opery Tosca (1900). Mladá americká sopranistka ponúkla štyri sólové výstupy, zaujali hlavne Quando m'en vo' Valser z Pucciniho Bohémy aj Vissi d'arte z Pucciniho opery Tosca. Záverečný "standing ovation" patril právom všetkým účinkujúcim na scéne, orchestru, dirigentovi a obom sólistom.
      Ramón Vargas sľuboval aj špeciálne prekvapenie, ktoré sa mu podarilo utajiť do poslednej chvíle a ktorá prekvapením aj skutočne bolo. Na pódium prišla skupina Mariachi Los Caballeros a spolu s Vargasom zahrali päť mexických ľudových piesní, najväčší úspech mala aj u nás dobre známa Cucurucucu. Pri krátkej zoznamke po skončení koncertu vysvitlo, že títo muzikanti sú z chorvátskeho Záhrebu, vznikli v roku 1998 a ako sami hovoria, sú prvou chorvátskou mariachi skupinou, s Ramónom Vargasom už spolu vystupovali.
      K skvelému podujatiu na otvorenej scéne prispelo aj počasie, takže návštevníci odchádzali z námestia Eurovea určite spokojní. Novodobý Pavarotti, aj to je jedno z pomenovaní výnimočného a hlavne dodnes skromného mexického tenoristu Vargasa. Pri tomto koncerte možno spomenúť aj jeho vzor, nezabudnuteľného Luciana Pavarottiho, ktorý mal veľkú zásluhu na popularizácii opery a vážnej hudby, keď ju vytiahol z kamenných operných domov formou open air koncertov. Práve Pavarotti bol v júli 1990 iniciátorom veľkého open air vystúpenia na futbalovom štadióne spolu s Placidom Domingom a Josém Carrerasom na záver futbalových majstrovstiev sveta v Taliansku, ktoré vstúpilo do histórie ako koncert troch tenorov.
      "Som veľmi šťastný, bol to jeden z mojich najkrajších koncertov v posledných rokoch, publikum bolo výborné, aj počasie bolo príjemné, orchester a jeho hráči boli veľmi dobrí, a špeciálny prídavok s mariachi orchestrom bol tiež vydarený. Všetci sme mali radosť po skončení koncertu. Som operný spevák, pri špeciálnych príležitostiach, ako bola táto, zaspievam aj piesne mojej rodnej krajiny, ktorou je Mexiko, moja obľúbená je Malagueňa alebo Cucurucucu. Prídavok vo forme mexických mariachi bol môj nápad, myslím, že to vyšlo dobre," povedal po skončení koncertu pre TASR Ramón Vargas. "Bol to výborný koncert, spievalo sa mi veľmi dobre, prekvapenie na záver s mexickými piesňami bolo veľmi milé," dodala Joanna Paris.
      "Som skoro dojatý, pretože naozaj, keď sme začali s plánovaním tohto koncertu, tak som jednak neveril, že Ramón to myslí vážne, že príde, keď to prisľúbil pred polrokom pri našom stretnutí v Bratislave. Dodržal to, je to neuveriteľne sympatický a milý človek. Druhá vec, som dojatý aj z návštevnosti, pretože častokrát je Bratislava a Slovensko označované za nekultúrny národ, myslím, že dnes sme to vyvrátili. Prekvapenie v závere večera bolo tiež príjemné, a verím že aj tí najväčší skalní opery sa neurazili a pobavili sa aj v závere koncertu," uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Viva Musica Matej Drlička.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona