Rakúsky súd určil trest Čečencovi obvinenému z džihádu v Sýrii

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 15:12 • 2 min
Rakúsky súd určil trest Čečencovi obvinenému z džihádu v Sýrii

VIEDEŇ - Súd v rakúskom meste Krems dnes poslal na päť rokov do väzenia muža čečenského pôvodu, ktorý v roku 2013 vycestoval do Sýrie údajne preto, aby podporil tamojších militantných extrémistov zo skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Tridsaťročného Magomeda Z. usvedčili zo spolčovania s teroristami, ale taktiež z vlastníctva detskej pornografie, informovala agentúra Reuters, podľa ktorej obvinenému hrozil iba za terorizmus 10-ročný trest. Odsúdený Čečenec všetky obvinenia popiera a tvrdí, že do Sýrie išiel v skutočnosti pomáhať utečencom a pátrať po synovi jedného z príbuzných. Pôvodne bol pritom obvinený aj z absolvovania bojového výcviku v Sýrii, čo sa však nepodarilo dokázať. Podľa hovorcu súdu, ktorého cituje Reuters, prokuratúra i odsúdený plánujú rozsudok napadnúť.

 

Začiatkom júla súd vo Viedni vyniesol rozsudok v prípade 17-ročného rakúskeho chlapca, ktorý má za podporovanie IS v Sýrii stráviť vo väzení dva a pol roka. Ďalším desiatim osobám, ktoré sa snažili spolupracovať s radikálnymi islamistami v Sýrii, v júni rakúske orgány vymerali väzenské tresty v trvaní do troch rokov.

 

Predošlý mesiac zase vymerali dvojročný trest 14-ročnému chlapcovi z Rakúska, ktorý si stiahol do hernej konzoly návody na výrobu bomby. Podľa údajov rakúskeho ministerstva vnútra už odišlo z Rakúska bojovať na Blízky východ približne 230 ľudí, z ktorých zhruba polovica pochádzala z Čečenska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies