Rakúsky súd potvrdil, že exminister Strasser pôjde do väzenia

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 18:43 • 2 min
Rakúsky súd potvrdil, že exminister Strasser pôjde do väzenia

VIEDEŇ - Päťdesiatšesťročného Strassera obvinili v roku 2010 po tom, čo mu dvaja britskí reportéri zo Sunday Times, ktorí sa vydávali za lobistov, ponúkli 100 000 eur za to, že navrhne požadované dodatky k zákonom EÚ.

slovakia

left justify in out

Súd v rakúskej metropole Viedeň vo štvrtok poslal rakúskeho exposlanca Európskeho parlamentu (EP) a bývalého ministra vnútra Ernsta Strassera na tri a po roka do väzenia za korupciu. Potvrdil tak predchádzajúci verdikt, ktorý však v novembri najvyšší súd zrušil a pre procesné chyby nariadil zopakovanie procesu. Strasser sa okamžite voči verdiktu odvolal. Päťdesiatsedemročného Strassera obvinili v roku 2010 po tom, čo mu dvaja britskí reportéri zo Sunday Times, ktorí sa vydávali za lobistov, ponúkli 100 000 eur za to, že navrhne požadované dodatky k zákonom EÚ. 

 

Poslanec EP za konzervatívnych rakúskych ľudovcov (ÖVP) po prevalení škandálu na svoju funkciu rezignoval. Súd ho uznal v januári 2013 vinným z korupcie a udelil mu trest odňatia slobody na štyri roky.

 

Strasser pôsobil ako rakúsky minister vnútra v rokoch 2000 až 2004 a poslancom EP bol od roku 2009 do roku 2011. Svoju vinu od začiatku odmietal a tvrdil, že novinárov pokladal za agentov amerických tajných služieb a chcel ich prichytiť pri čine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies