Rakúsky spisovateľ Peter Handke dostal Ibsenovu cenu, odmeny sa vzdal

NETKY.SK • 22 September 2014, 18:18 • 2 min
Rakúsky spisovateľ Peter Handke dostal Ibsenovu cenu, odmeny sa vzdal

OSLO - Rakúsky spisovateľ Peter Handke nevyužije sám pre seba finančnú odmenu 2,5 milióna nórskych korún (306.000 eur), spojenú s Medzinárodnou Ibsenovou cenou.

slovakia

left justify in out

Pri jej odovzdávaní v nedeľu v Osle ho pre jeho prosrbské postoje početní demonštranti vypískali a označili za fašistu, informovala dnes agentúra DPA.
     

Handkeho (71) takéto prijatie veľmi zasiahlo, uviedol člen poroty Per Boye Hansen pre televíziu NRK. Hovorkyňa Ibsenovej ceny Anne Berentsenová pre DPA dnes povedala, že Handke časť finančnej odmeny venuje na výstavbu detského kúpaliska v Kosove. Zvyšok chce vrátiť nórskemu štátu.
     

Handke, kontroverzný i oceňovaný literát žijúci vo Francúzsku, bol za svoje postoje v súvislosti s konfliktom na Balkáne už opakovane terčom kritiky. V roku 2006 vystúpil s príhovorom na pohrebe bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča. Vo svojej divadelnej hre "Die Fahrt im Einbaum oder Das Stück zum Film vom Krieg" (Plavba na kanoe alebo hra k filmu o vojne), uvedenej v roku 1999 vo Viedni, odsúdil akcie NATO proti Srbsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies